Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща, заяви Славчо Атанасов

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Шефът на ОЗХО: Веществото, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал, може да е направено във всяка една страна (ВИДЕО)

Мъж изпуши цигара и се простреля в главата (обзор) "Съжалявам" написал търговецът на коли в бележка, намерена в стаята му

Затягат контрола върху сиренето менте Забраняват на мандрите да правят имитиращи продукти в същите помещения

Пътничка бе глобена с 500 долара за внасянето в САЩ на безплатна ябълка, получена в самолета

Министър Ананиев: Очакваме да седнем на масата и да продължим диалога с общопрактикуващите лекари

40 млн. лв. да плати държавата за „Корал“ искат „зелените“ За пореден път опитват да изгонят от България ключов инвеститор

Предлагат фейсбук патрули и училищна медиация срещу насилието

Обществен съвет от представители на всички институции, които работят срещу противообществените прояви при подрастващите, ще бъде сформиран към Община Стара Загора. Той ще започне да функционира още от следващата седмица с цел да бъдат набелязани конкретни мерки и да бъде създадена работна карта за прилагането им.

Дейността на съвета ще бъде подкрепена финансово от общинския бюджет. Това стана ясно след организираната от кмета Живко Тодоров Среща-дискусия за насилието сред подрастващите. Повод за нея стана случаят с пребитата от съученичка единадесетокласничка от СОУ “Железник” през миналата седмица.
На срещата бе поставен и въпросът за контрола и недопускането на малолетни и непълнолетни в нощните заведения след 22 часа. По този повод инспектор Георги Банков от ОД МВР – Стара Загора предложи общината да отнема разрешителното за удължено работно време или лиценза на заведенията с установени системни нарушения.

В дискусията участваха много ученици и граждани, които дадоха интересни предложения като създаване на училищна медиация с комисия, която да прави анонимни анкети сред учениците за случаите на насилие. Сега често училищните ръководства, дори да знаят за такива случаи ги прикривали, за да не навредят на имиджа на училището.

Други смятат, че е редно да съществуват и фейсбук-патрули, които да следят за зараждаща се омраза в посланията на младежите в социалната мрежа. Подобни идеи ще бъдат разгледани и от ново сформираният обществен съвет. “Целта му ще бъде да се осигури специализирана помощ от училищни психолози, които да работят отблизо с младите хора на възраст 13-19 години”, обясни кметът Тодоров. Той подчерта, че в това отношение Стара Загора стои добре на фона на останалите градове в страната като статистика, а нашумелият случай на агресия между две приятелки от СОУ “Железник” е прецедент.

“Нека да започнем да говорим за проблема, за да търсим заедно решения. Днес показахме, че подобни случаи няма да се толерират, защото не бива да допускаме да стават модел в обществото. Младите хора трябва да знаят кое е правилно и кое не. Трябва да знаят, че който върви от грешната страна на закона, ще бъде санкциониран”, категоричен бе кметът. Той призова директорите на училища да не прикриват проблемите с децата. “Трябва да бъдем крайни към подобни прояви, да покажем, че има държава и закон. Наказанието е единствената форма, чрез която може да се търси отговорност за поведение извън рамките на закона”, категоричен бе Тодоров.

Още миналата седмица той проведе среща с пострадалата от приятелката си Стела Колева и нейното семейство. На срещата стана ясно, че в СОУ “Железник” е заседавала комисия, която се е срещнала с двете семейства и едното от момичетата. Предстои педагогическият съвет към училището да вземе решение по случая, съобщи директорът Донка Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.