Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Предлагат фейсбук патрули и училищна медиация срещу насилието

Обществен съвет от представители на всички институции, които работят срещу противообществените прояви при подрастващите, ще бъде сформиран към Община Стара Загора. Той ще започне да функционира още от следващата седмица с цел да бъдат набелязани конкретни мерки и да бъде създадена работна карта за прилагането им.

Дейността на съвета ще бъде подкрепена финансово от общинския бюджет. Това стана ясно след организираната от кмета Живко Тодоров Среща-дискусия за насилието сред подрастващите. Повод за нея стана случаят с пребитата от съученичка единадесетокласничка от СОУ “Железник” през миналата седмица.
На срещата бе поставен и въпросът за контрола и недопускането на малолетни и непълнолетни в нощните заведения след 22 часа. По този повод инспектор Георги Банков от ОД МВР – Стара Загора предложи общината да отнема разрешителното за удължено работно време или лиценза на заведенията с установени системни нарушения.

В дискусията участваха много ученици и граждани, които дадоха интересни предложения като създаване на училищна медиация с комисия, която да прави анонимни анкети сред учениците за случаите на насилие. Сега често училищните ръководства, дори да знаят за такива случаи ги прикривали, за да не навредят на имиджа на училището.

Други смятат, че е редно да съществуват и фейсбук-патрули, които да следят за зараждаща се омраза в посланията на младежите в социалната мрежа. Подобни идеи ще бъдат разгледани и от ново сформираният обществен съвет. “Целта му ще бъде да се осигури специализирана помощ от училищни психолози, които да работят отблизо с младите хора на възраст 13-19 години”, обясни кметът Тодоров. Той подчерта, че в това отношение Стара Загора стои добре на фона на останалите градове в страната като статистика, а нашумелият случай на агресия между две приятелки от СОУ “Железник” е прецедент.

“Нека да започнем да говорим за проблема, за да търсим заедно решения. Днес показахме, че подобни случаи няма да се толерират, защото не бива да допускаме да стават модел в обществото. Младите хора трябва да знаят кое е правилно и кое не. Трябва да знаят, че който върви от грешната страна на закона, ще бъде санкциониран”, категоричен бе кметът. Той призова директорите на училища да не прикриват проблемите с децата. “Трябва да бъдем крайни към подобни прояви, да покажем, че има държава и закон. Наказанието е единствената форма, чрез която може да се търси отговорност за поведение извън рамките на закона”, категоричен бе Тодоров.

Още миналата седмица той проведе среща с пострадалата от приятелката си Стела Колева и нейното семейство. На срещата стана ясно, че в СОУ “Железник” е заседавала комисия, която се е срещнала с двете семейства и едното от момичетата. Предстои педагогическият съвет към училището да вземе решение по случая, съобщи директорът Донка Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.