Двама загинали при катастрофа между ТИР и кола на пътя Разград-Шумен

Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Предлагат фейсбук патрули и училищна медиация срещу насилието

Обществен съвет от представители на всички институции, които работят срещу противообществените прояви при подрастващите, ще бъде сформиран към Община Стара Загора. Той ще започне да функционира още от следващата седмица с цел да бъдат набелязани конкретни мерки и да бъде създадена работна карта за прилагането им.

Дейността на съвета ще бъде подкрепена финансово от общинския бюджет. Това стана ясно след организираната от кмета Живко Тодоров Среща-дискусия за насилието сред подрастващите. Повод за нея стана случаят с пребитата от съученичка единадесетокласничка от СОУ „Железник“ през миналата седмица.
На срещата бе поставен и въпросът за контрола и недопускането на малолетни и непълнолетни в нощните заведения след 22 часа. По този повод инспектор Георги Банков от ОД МВР – Стара Загора предложи общината да отнема разрешителното за удължено работно време или лиценза на заведенията с установени системни нарушения.

В дискусията участваха много ученици и граждани, които дадоха интересни предложения като създаване на училищна медиация с комисия, която да прави анонимни анкети сред учениците за случаите на насилие. Сега често училищните ръководства, дори да знаят за такива случаи ги прикривали, за да не навредят на имиджа на училището.

Други смятат, че е редно да съществуват и фейсбук-патрули, които да следят за зараждаща се омраза в посланията на младежите в социалната мрежа. Подобни идеи ще бъдат разгледани и от ново сформираният обществен съвет. „Целта му ще бъде да се осигури специализирана помощ от училищни психолози, които да работят отблизо с младите хора на възраст 13-19 години“, обясни кметът Тодоров. Той подчерта, че в това отношение Стара Загора стои добре на фона на останалите градове в страната като статистика, а нашумелият случай на агресия между две приятелки от СОУ „Железник“ е прецедент.

„Нека да започнем да говорим за проблема, за да търсим заедно решения. Днес показахме, че подобни случаи няма да се толерират, защото не бива да допускаме да стават модел в обществото. Младите хора трябва да знаят кое е правилно и кое не. Трябва да знаят, че който върви от грешната страна на закона, ще бъде санкциониран“, категоричен бе кметът. Той призова директорите на училища да не прикриват проблемите с децата. „Трябва да бъдем крайни към подобни прояви, да покажем, че има държава и закон. Наказанието е единствената форма, чрез която може да се търси отговорност за поведение извън рамките на закона“, категоричен бе Тодоров.

Още миналата седмица той проведе среща с пострадалата от приятелката си Стела Колева и нейното семейство. На срещата стана ясно, че в СОУ „Железник“ е заседавала комисия, която се е срещнала с двете семейства и едното от момичетата. Предстои педагогическият съвет към училището да вземе решение по случая, съобщи директорът Донка Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.