Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Енергийният регулатор ще задържа цената на тока

Има още резерви в енергийната система, които могат да позволят цената на тока да бъде задържана. Това каза пред „Труд“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите му освен доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ по-висока цена на електроенергията от юли са поискали и част от производителите. Според източници на „Труд“, ако заявените увеличения бъдат удовлетворени, това ще доведе до поне 10% ръст в крайната цена на тока за бита.

„Задържането на цената не е популистка стъпка, реално вярвам, че има резерв. Тепърва ще се запозная с работата на дирекциите, които отговарят за ценообразуването, и ще засиля натиска над тях“, каза Иванов.

„Ще говорим с всяка компания, за да разберем точно исканията й. Ще има открити обсъждания. Не гарантирам, че цената ще остане непроменена, но това е основната ми цел“, обясни шефът на регулатора.

По думите му след последните промени в закона за енергетиката, с които от задължително изкупуване се изключват заводски централи и възобновяеми източници, има реален шанс да бъде занулен дефицитът на НЕК. Отделно в системата има и други резерви, които ще се търсят чрез реални реформи. “Има много пробойни, които трябва да бъдат запушени“, каза още той.

Като още една причина за задържането на цената на тока Иванов изтъкна, че през миналата година тарифите вече бяха завишени с 10% и не е логично това да се случи още веднъж.

Подобна теза изказа и бившият председател и настоящ член на КЕВР Светла Тодорова, според която първо Министерството на енергетиката трябва да направи оптимизация на държавните енергийни дружества и после да мисли за ново поскъпване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете