Енергийният регулатор ще задържа цената на тока

Има още резерви в енергийната система, които могат да позволят цената на тока да бъде задържана. Това каза пред „Труд“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите му освен доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ по-висока цена на електроенергията от юли са поискали и част от производителите. Според източници на „Труд“, ако заявените увеличения бъдат удовлетворени, това ще доведе до поне 10% ръст в крайната цена на тока за бита.

„Задържането на цената не е популистка стъпка, реално вярвам, че има резерв. Тепърва ще се запозная с работата на дирекциите, които отговарят за ценообразуването, и ще засиля натиска над тях“, каза Иванов.

„Ще говорим с всяка компания, за да разберем точно исканията й. Ще има открити обсъждания. Не гарантирам, че цената ще остане непроменена, но това е основната ми цел“, обясни шефът на регулатора.

По думите му след последните промени в закона за енергетиката, с които от задължително изкупуване се изключват заводски централи и възобновяеми източници, има реален шанс да бъде занулен дефицитът на НЕК. Отделно в системата има и други резерви, които ще се търсят чрез реални реформи. “Има много пробойни, които трябва да бъдат запушени“, каза още той.

Като още една причина за задържането на цената на тока Иванов изтъкна, че през миналата година тарифите вече бяха завишени с 10% и не е логично това да се случи още веднъж.

Подобна теза изказа и бившият председател и настоящ член на КЕВР Светла Тодорова, според която първо Министерството на енергетиката трябва да направи оптимизация на държавните енергийни дружества и после да мисли за ново поскъпване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес