Трус от 6,8 по Рихтер удари Папуа-Нова Гвинея

Спасителите от Банско прибраха закъсали девойка и семейство

Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Вековна икона на Богородица пристигна от Украйна във Варна

Д-р Джафер с отличие “Здравен политик”

Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

Разследват “Газпром” и “Юбер” за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване за нелоялна търговска практика на веригата бензиностанции „НИС петрол“ (сръбско дружество, собственост на руската „Газпром“) и на фирмите за споделени пътувания „Юбер“.

Срещу „НИС петрол“ се е оплакал клиент, според когото на бензиностанцията край Долни Богров по пътя за Елин Пелин е било обявено намаление на горивата със 7%, а действителната отстъпка е била по-малка.

Той е изчислил, че при зареждане е спестил едва 70 стотинки вместо реалните 2 лева. Проверка на антимонополния орган е показала, че действително има разминаване между обявеното намаление и реалните промоции. Липсвала е и допълнителна информация за правилата на намалението. Това е причината ведомството на Петко Николов да стартира наказателна процедура срещу компанията.

КЗК започна и проучване срещу компанията за споделени пътувания „Юбер“ за евентуална нелоялна конкуренция. То е срещу две фирми, представящи в България услугата. Това са регистрираните в Холандия Uber B. V., която предоставя в България електронна платформа на потребителите, и Rasier Operations B. V., която дава достъп до същата платформа на шофьорите.

Антимонополната комисия е започнала проучването по сигнал на Столичната община, която е посочила, че се безпокои за сигурността на пътниците, ползващи „Юбер“. Комисията е изискала становище от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която пък е посочила, че по същество това е таксиметрова услуга, за която е необходим лиценз, какъвто двете дружества нямат.

По закон проучването може да трае до два месеца, но при особена сложност срокът може да се удължи с още 30 дни. КЗК има право по закон да забрани дейността на двете фирми в България.

В случай че антимонополистите открият нарушения при двете компании, те могат да наложат глоби до 10% от оборота им за миналата година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.