Малките фирми с шанс за заеми по плана “Юнкер”

Инвестиционният план за Европа, известен като плана “Юнкер", предвижда да се отпускат заеми за проекти с по-висок риск на малки и средни предприятия, както и за публично-частни партньорства. Той не е грантова схема, чрез която да се подаряват пари и не е насочен към изцяло публични инвестиции. Това заяви зам.- председателят на ЕК Юрки Катайнен на конференция "Инвестиционен тласък за Европа" в София.

"Основните моменти са да се предоставят базови заеми на малките и средните предприятия, когато те имат нужда, когато страдат от ниска капитализация. Друг момент, върху който ще се концентрираме, са инфраструктурните проекти, а това са публично-частни съвместни проекти, но които са по-рискови от това, което може да поеме един частен инвеститор”, посочи още той.

Публично-частни партньорства, финансирани по плана, се допускат и за проекти в сектор “Енергетика”. Катайнен даде пример, че някои държави в ЕС вече са заявили намерение да създадат пул от проекти за енергийна ефективност - например за санирането на сгради от частни компании.

На въпроси на бизнеса дали фирмите трябва да кандидатстват през националните си правителства Катайнен каза, че компаниите трябва да подадат проектите си директно.

"За участие в инвестиционния план не е нужно вашият проект да бъде одобряван от правителството. Ако е добър, може още днес следобед да го изпратите на мейла на Европейската инвестиционна банка. Там има подготвени експерти, които ще го разгледат и ще ви помогнат да го осъществите", уточни той. "Нито правителствата, нито Европейската комисия, нито Европейският парламент ще имат думата за това кои проекти да се финансират", подчерта Юрки Катайнен. Той посочи, че ролята на правителството в плана "Юнкер" е да създаде среда, която да помага на инвестициите.
По своята същност планът “Юнкер” предвижда създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, който трябва да заработи в средата на годината. В него ЕК участва с гаранция от 16 млрд. евро, като още 5 млрд. евро дава Европейската инвестиционна банка.

Целта е така да се привлекат допълнително 315 млрд. евро от частни инвеститори, които да раздвижат европейската икономика. Евроекспертът заключи, че най-важната задача на плана е задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар на ЕС. Пазарът в САЩ е отличен за малките и средните предприятия и може да е пример за ЕС как да се създадат условия за работа на предприемачите, посочи Катайнен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес