На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Малките фирми с шанс за заеми по плана “Юнкер”

Инвестиционният план за Европа, известен като плана “Юнкер”, предвижда да се отпускат заеми за проекти с по-висок риск на малки и средни предприятия, както и за публично-частни партньорства. Той не е грантова схема, чрез която да се подаряват пари и не е насочен към изцяло публични инвестиции. Това заяви зам.- председателят на ЕК Юрки Катайнен на конференция “Инвестиционен тласък за Европа” в София.

“Основните моменти са да се предоставят базови заеми на малките и средните предприятия, когато те имат нужда, когато страдат от ниска капитализация. Друг момент, върху който ще се концентрираме, са инфраструктурните проекти, а това са публично-частни съвместни проекти, но които са по-рискови от това, което може да поеме един частен инвеститор”, посочи още той.

Публично-частни партньорства, финансирани по плана, се допускат и за проекти в сектор “Енергетика”. Катайнен даде пример, че някои държави в ЕС вече са заявили намерение да създадат пул от проекти за енергийна ефективност – например за санирането на сгради от частни компании.

На въпроси на бизнеса дали фирмите трябва да кандидатстват през националните си правителства Катайнен каза, че компаниите трябва да подадат проектите си директно.

“За участие в инвестиционния план не е нужно вашият проект да бъде одобряван от правителството. Ако е добър, може още днес следобед да го изпратите на мейла на Европейската инвестиционна банка. Там има подготвени експерти, които ще го разгледат и ще ви помогнат да го осъществите”, уточни той. “Нито правителствата, нито Европейската комисия, нито Европейският парламент ще имат думата за това кои проекти да се финансират”, подчерта Юрки Катайнен. Той посочи, че ролята на правителството в плана “Юнкер” е да създаде среда, която да помага на инвестициите.
По своята същност планът “Юнкер” предвижда създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, който трябва да заработи в средата на годината. В него ЕК участва с гаранция от 16 млрд. евро, като още 5 млрд. евро дава Европейската инвестиционна банка.

Целта е така да се привлекат допълнително 315 млрд. евро от частни инвеститори, които да раздвижат европейската икономика. Евроекспертът заключи, че най-важната задача на плана е задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар на ЕС. Пазарът в САЩ е отличен за малките и средните предприятия и може да е пример за ЕС как да се създадат условия за работа на предприемачите, посочи Катайнен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.