Нова банкова директива може да затегне кредитирането

Въвеждането на нова банкова директива в българското законодателство може да доведе до допълнително затягане на кредитирането. Това стана ясно от думите на финансиста Емил Хърсев по време на форум за картовите разплащания.

Става въпрос за директивата за преструктуриране на банки (2014/59/ЕС), която трябваше да бъде транспонирана в законите на страните от Европейския съюз до края на 2014 г. В момента експерти от БНБ и Министерството на финансите работят по новите текстове, за да бъдат въведени и у нас.

Евродирективата предвижда да се въведат много по-строги изисквания за капитала на банките и той да се удвои. Целта е кредитните институции да разполагат с достатъчно много пасиви (депозити, емитирани дългови ценни книжа и др.), които да могат да бъдат заличени при евентуална несъстоятелност. Според Хърсев това означава, че някои клиенти ще трябва да дадат съгласието си, че ще загубят всичко, ако банката изпадне в затруднение. Финансистът посочи още, че банките едва ли ще успеят да увеличат капитала си до новите изисквания, а по-скоро ще ограничат кредитните си експозиции или ще спрат да кредитират.

Новата директива въвежда изисквания и по отношение на картовите разплащания. Банките ще трябва да поддържат буфери, с които да се гарантира, че разплащанията с карти ще продължат за известно време, дори и ако операциите на изпадналата в затруднение банка са спрени административно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес