Борисов стартира съдебната реформа (обзор)

С промени в конституцията и разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия започва съдебната реформа на правителството. Намерението беше обявено от премиера Бойко Борисов в Деня на юриста.

“Без промени в конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата. Хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост”, заяви Борисов.

“Сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) не е достатъчно ефективeн. Ако не се промени конституцията, той ще продължи да работи още година и половина. Ние предлагаме да се конструира нов ВСС, който да бъде преизбран по различен начин в две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите”, обясни премиерът. Днес сутринта той, вицепремиерът Румяна Бъчварова и правосъдният министър Христо Иванов са представили готвените промени на шефката на парламента Цецка Цачева и на “тримата големи” в съдебната власт – председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Конституционните поправки и новият ВСС са началото на промените, които ще последват в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс и други закони, каза правосъдният министър Христо Иванов. Според него разделянето на новия ВСС на две колегии ще гарантира независимостта на съдиите и ефективността на прокурорите. Съдиите, избирани от съдии, ще доминират в колегията над членовете, избирани от парламента, в съотношение 6 към 5. В прокурорско-следователската колегия ще е обратното – 5 към 6. Двете колегии ще се събират в пленум, който да решава общи въпроси, свързани с бюджета и обучението на магистратите.

Предвидено е гласуването на членовете на ВСС да става явно, а не тайно, както сега, тъй като те няма да представляват себе си, а общностите, които са ги избрали. Не се предвижда намаляване на 7-годишните мандати на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Започват преговори с партиите в парламента за конституционните промени. Премиерът вече е разговарял с Радан Кънев от Реформаторския блок, до дни вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова ще запознае партньорите от Патриотичния фронт и АБВ с тях. Още от първия работен ден след великденската ваканция на парламента Бъчварова и Христо Иванов ще започнат представяне на промените пред всички групи, за да се сформира конституционно мнозинство от две трети от народните представители. “Нужен ни е подкрепата от всеки глас на всеки депутат и ще разговаряме с всяка парламентарна група”, каза Борисов. “Реалистично е поправките да бъдат гласувани до лятната ваканция на парламента поне на първо четене”, смята Бъчварова.

Промените в конституцията са в ръцете на опозицията, показа проверка на “Труд” сред партиите в парламента. Ако поправките бъдат подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, както се очертава, ще бъдат нужни 10 гласа за минималното конституционно мнозинство от 160 гласа, при което обаче процесът се бави с 2 до 5 месеца. В другия случай са необходими 180 депутатски гласа при всичките три гласувания, през които минават конституционните поправки.

БСП и ДПС тепърва ще обсъждат поправките, независимите депутати са 4.
Запитан дали ще бъде оттеглен проектът за съдебна реформа, който преди Великден внесоха депутати от ГЕРБ начело с Цветан Цветанов, премиерът вчера каза: “Предполагам, че ще бъде изтеглен, след като видят проекта, зад който заставам аз и тяхното правителство.”

Премиерът:Моите министри се гърчат, вместо съдията да обясни за бетона

”Независимостта на съдиите включва и отговорност. От вчера гледам как моите министри се гърчат да обясняват защо не са спрели бетона. А то за строежа има разрешение на съда. Защо не излезе този съдия с името си и да обясни на колко метра е отстоянието – 90 ли е, или 100 от морето, там дюни ли има, или няма. Като изпълнителна власт ние дори не бива да коментираме решенията на съда”, каза вчера премиерът Бойко Борисов. Според него подобни решения и присъди трябва да се обект на проверки и от бъдещия ВСС, и от съдебния инспекторат, за да разбират хората, че има справедливост. А по въпроса дали България трябва да продължи да бъде под мониторинг от Еврокомисията, Борисов каза: ”Механизмът ще отпадне от само себе си, когато самите ние станем ефективни и добри.”

Бъдещият ВСС – с мандат 3 или 4 години

Правителството предлага да се намали мандатът на ВСС до три или до четири години (сега е 5 години), с което „образно казано ще се постигне по-добро кръвообращение в процеса на взимане на решения”, каза вчера правосъдният министър Христо Иванов. По думите му със съкращаването на мандата ще бъде избегнато усещането, че в съдебната власт се създава една бюрократична класа от хора, на които целите им кариери минават като административни ръководители.
„Ключово е кариерата на всеки съдия, прокурор и следовател ще бъде гарантирана от колегията и неговият глас ще бъде от значение”, каза още министърът.

Главният прокурор да се отчита пред парламента

Конституционните поправки предвиждат главният прокурор да се отчита веднъж годишно пред парламента, съобщи правосъдният министър Христо Иванов. По думите му е предмет на бъдеща дискусия как точно да се постигне баланс между представителите на законодателната власт и прокуратурата, така че да не се влияе на нейната независимост. Запитан дали промените включват отделна спецпрокуратура, както е в Румъния, Иванов бе категоричен: ”Нашата цел не е да делим прокуратурата, а цялата да я направим ефективна. Това засяга не едно парче, или едно островче от прокуратурата, а всеки прокурор във всяка точка на страната.”

Депутатите готови да преговарят

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни пред ”Труд”, че оттук нататък приоритетна става процедурата за изменение на конституцията и други законопроекти, свързани със съдебната реформа, не трябва да бъдат гледани в пленарната зала, докато тя не приключи.

”Ако постигнем политически консенсус, процедурата за промяна на конституцията би отнела около 3 месеца”, допълни Кирилов.

От АБВ вече внесоха законови промени, с които искат ВСС да се раздели на две квоти, да има и пленум, в който да влизат всички членове на съвета, както предлага и правителството.

От Патриотичния фронт досега са декларирали принципна подкрепа за промяна в конституцията за целите на съдебната реформа.

Настроенията в БДЦ са за подкрепа на промяната, но трябва да се вземе решение от коалиционния им съвет, каза съпредседателят на групата Стефан Кенов. По думите му само конституционната поправка няма да доведе до голяма промяна на сегашното положение. Но добави: "Министерският съвет може да разчита на нашата подкрепа за подмяна на хората, които доведоха до сегашното ниско доверие в съдебната система. До това ще доведе промяната."

БСП тепърва ще решава дали ще подкрепи подобни промени в основния закон на държавата. Пред ”Труд” говорителят на партията Атанас Мерджанов обясни, че съдебната реформа е много важна и трябва да се обмисли добре. ”Готови сме за диалог с управляващите, но трябва много внимателно да се запознаем с предложенията. Решението дали БСП да подкрепи подобни изменения в конституцията ще бъде взето от компетентния орган, а именно – Националния съвет на партията”, допълни Мерджанов.

В ДПС също ще обсъждат въпроса. Преди празниците депутатът Четин Казак се изказа против разделянето на ВСС, тъй като по думите му нито един от големите проблеми в системата няма да бъде решен с този акт. Вчера той бе с изключен телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право