Всички срещу един на изборите във ФИФА

29 май трябва да бъде един хубав ден за световния футбол. Между финалите в Лига Европа (27 май във Варшава) и в Шампионската лига (6 юни в Берлин) ще има избори за президент на ФИФА. На конгреса ще се състезават четирима кандидати плюс настоящият бос Сеп Блатер. За него залогът е най-голям. Защото, ако загуби, губи всичко, може би и... свободата си. Падането от поста ще е болезнено и със съдебни последици, защото разследващи и прокурори отдавна душат около скандалните деяния на швейцареца в последните години. Засега го спасява това, че още има в ръцете си лостовете на властта и с тях успява да държи ситуацията под контрол.

Дали някой от претендентите ще успее да го събори? Да се явиш на избори срещу обигран функционер като Блатер изглежда кауза пердута. Дори най-големият му противник Мишел Платини, президентът на УЕФА, реши да не се изправя срещу него и благослови други да се хвърлят в тази неравна битка. И най-вероятно да я загубят. Французинът клати Блатер чрез приближения си холандец Михаел ван Прааг (член на Изпълкома на УЕФА) и чрез креатурата си Луиш Фиго. Преди 6 години португалецът изигра последния си мач за “Интер” и оттогава гравитира около УЕФА - участва в жребиите на клубните турнири, беше посланик на миналогодишния финал на Шампионска лига в Лисабон. Другите двама претенденти са от кръга на Блатер в подопечната му организация. Йорданският принц Али бин Хюсеин е вицепрезидент на ФИФА, а дипломатът Жером Шампан е от Изпълкома. Oт петимата, които ще се явят на избори, безспорният фаворит е този, който управлява в момента.

СЕП БЛАТЕР е едва осмият президент в 111-годишната история на световната федерация по футбол. Той е изкачил цялата стълба на йерархията на организацията. Швейцарецът беше генсек на предишния шеф Жоао Хавеланж и по негова препоръка го избраха за Първи през 1998-а. Днес Блатер е на 79 г., но смело иска мандат за още 5 години. Враговете му са основно в Европа, поддръжниците му са по другите континенти. Един от тях е Иса Хаяту, шефът на Африканската конфедерация. Той гарантира, че Блатер ще получи всички 54 гласа на континента (за сравнение Европа разполага с един по-малко - 53). Да не забравяме, че чичко Сеп даде световното през 2010-а на ЮАР.

ПРИНЦ АЛИ БИН ХЮСЕИН е на половината години на Блатер - 39. Член е на йорданското кралско семейство, има солидни връзки и позиции в Азия и Европа. Някои твърдят, че е близък и с Платини. Изградил е имидж на успешен и независим млад мениджър. Зад него са САЩ, които издигнаха кандидатурата му. Поне половината от азиатските федерации обаче са със сегашната власт и това го поставя в сложна ситуация, да не кажем безнадеждна. Да работи за каузата му бе привлечен Диего Марадона, който отдавна иска да “тегли един шут на Блатер отзад”. Щом аржентинецът е в този лагер, значи Пеле е в противниковия. И наистина - кралят на футбола е поддръжник на вечния Сеп.

ЖЕРОМ ШАМПАН доскоро беше един от най-приближените хора на Блатер и негов личен съветник. 56-годишният французин е бивш дипломат, а от десетилетие е член на Изпълкома на ФИФА. През 2010-а президентът го уволни, защото усети, че сътрудникът му се домогва до неговия пост. Шампан няма големи врагове, но няма и приятели. Едва ли зад него стоят повече от задължителните за издигането на кандидатурата 5 държави членки.

ЛУИШ ФИГО е най-популярният претендент за престола на Блатер. Всеки във футбола го познава и (почти) всеки го уважава. Ако спечели, той ще е най-добре изглеждащият президент и с най-красивата съпруга - шведския фотомодел Хелен Сведин. 42-годишният португалец последен афишира кандидатурата си и пръв заяви конкретни намерения - да увеличи участниците на световни първенства от 32 на 48 отбора, да им даде повече пари и да разшири Изпълкома. Тези фокуси обаче никой не ги умее по-добре от хер Блатер. А Фиго няма как да го цака със собствените му карти. Футболист №1 в света за 2001 г. едва ли има врагове. Може би само в “Барселона” или по-скоро онези крайни фенове, които хвърлиха по него свинска глава, когато смени каталунския екип с този на “Реал” (М) и гостува на “Камп ноу”. Фиго опитва да спечели 35-те федерации от Карибския басейн, но това са хлъзгави и несигурни гласове.

МИХАЕЛ ВАН ПРААГ е най-опитният съперник на Блатер. Целият му живот е на футболен функционер. Баща му е бил президент на “Аякс”, той също. Прааг е на 67 години, шеф на холандската федерация и член на Изпълкома на УЕФА. Ценят го колегите му от Европа, разчита на подкрепата на велики сили като Германия и Англия. Но те имат точно толкова влияние върху избора, колкото България или Сиера Леоне - един глас от общо 209.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят