Георги Марков: Без Велико народно събрание не може да има съдебна реформа

Съдебната реформа, около която се обедини управляващото мнозинство, няма как да стане без свикването на Велико Народно събрание. Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков в предаването „Лице в лице” по bTV. „Само ВНС, както знаят и децата, могат да извършват промени във формата на държавно управление”, каза Марков.

По-рано днес правосъдният министър Христо Иванов и премиерът Бойко Борисов обявиха промени в съдебната система, които изискват конституционни промени.

Марков обоснова твърдението си с решение от 10 април 2003 г. на Конституционния съд. То тълкува разпоредбите от Конституцията в частта й “промени във формата на държавно устройство и на държавно управление”. Според него в това понятие влизат и „органите на съдебната власт (Върховен касационен съд, Върховен административен съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет), тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им”.

„С това решение на КС се казва – нищо не може радикално да се направи в съдебната власт – необходимо е ВНС”, разтълкува Марков. Той припомни, че това решение беше провокирано от „големите напъни за съдебна реформа” на НДСВ, които предизвикаха спорове след предложението за увеличаване на властта на ресорния министър.

Той уточни, че КС няма как да се произнесе по този въпрос, тъй като вече е тълкувал нормата.

По думите му, когато партиите се съберат в парламента и започнат дискусия, трябва да си отговорят на въпроса - готови ли сме да свикаме ВНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини