Българин с шанс да стане британски депутат: На национализма да отговорим с интернационализация

Българин, който подкрепя независимостта на Шотландия и смята, че мястото на Найджъл Фараж е в британския парламент, e кандидат-депутат за Камарата на представителите в Лондон, съобщи bTV.

Илиян Стефанов работи към университета в шотландския град Дънди, след като прави там докторантура. Избира Великобритания за своя втора родина. Има и двойно гражданство.

Затова споделя и проблемите на местните жители с имигрантите, които са в тежест на социална система: „Да има ограничение как хората, преместващите от едно място на друго в Европа, до каква степен могат да ползват социалните придобивки на гражданите от съответната страна”.

Макар и либерал-демократ, Стефанов обаче смята, че популярният напоследък лидер на Партията на независимостта Найджъл Фараж трябва да влезе в парламента и неговият глас да бъде чут.

Това далеч не значи, че великотърновецът е британски националист. Тъкмо напротив: „На национализма трябва да се отговори с интернационализация. И, виждайки, че настроенията в Англия не могат да се променят толкова лесно, докато в Шотландия са за ЕС, аз подкрепих независимостта и гласувах ЗА.... Не ме изключиха от партията и ми предложиха да бъда кандидат за депутат”.

Основен опонент на Стефанов е представител на лейбъристите, който печели три поредни вота. Макар че определя шансовете си като минимални българският политик е твърде деликатен на тема футбол и не казва кой отбор подкрепя измежду България, Англия или Шотландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят