МВФ отказа отсрочка за изплащането на гръцкия дълг

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отказа на Гърция отсрочка за следващото плащане на вноската по външния дълг на страната, което трябва да бъде направено през май, пише The Financial Times, цитиран от "Фокус".

Встъпвайки на пролетната среща на МВФ във Вашингтон, Лагард потвърди, че е обяснила на финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис политиката на фонда, съдържаща се в отказ от отлагане на изплащането на дълговете, след като Атина в неформален ред този месец помоли за допълнително време за осъществяване на транша.

„Съветът на директорите на МВФ в продължение на 30 години не е взимал решение за отсрочка на плащания“, заяви Лагард. Тя посъветва гръцкото правителство да положи технически усилия за планирането на икономически реформи и подготовка на заслужаващ доверие план за изпълнението им, което ще позволи на кредиторите да размразят оставащата част от кредита в размер на 7, 2 млрд. евро.
По данни на изданието, базиращи се на информация от средите на гръцката делегация и кредиторите на страната, от Атина се се отказали от настояване на отсрочка за вноската. Самият Варуфакис отрече да е отправял молба с подобен характер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят