Москов: В Лом са приели повече хора в кома, отколкото в София и областта

„В Лом има болница, която е приела повече хора в кома, отколкото в София и цялата област”, заяви здравният министър Петър Москов по Нова телевизия, обяснявайки с какви разхищения се бори новата методика за финансиране на лечебните заведения.

Той бе категоричен, че срещу нея протестират само онези, чиито клиники ако бъдат закрити, ще разберат само собствениците им. Москов отново подчерта, че тези проблеми ще бъдат решени със създаването на електронна здравна карта и обяви, че през май започват процедурите по възлагането на изработването й. Така ще бъдат овладени злоупотребите с лични карти на пациенти, които осигуряват бройка, а не качествено лечение на гражданите, смята министърът.

Москов увери всички онкоболни, родилки и други пациенти, на които лекарите твърдяха, че ще трябва да отказват лечение и да ги включват в листи на чакащите, че това няма да се случи и че средствата, които болниците ще получават тази година, са същите, както през миналата. И заяви, че ако има лекари, които плашат по този начин пациентите, те трябва да бъдат уволнени.

Здравният министър увери пациентите, които използват най-масовия вид инсулин, че до неговата доставка в аптечната мрежа през юли тази година, могат да се възмолзват от генеричните му заместители. Същото се отнася и за хората, които се нуждаят от ревотрил.

Причината за кризите с липсата на определени лекарства идвала от липсата на държавна лекарствена политика и това щяло да бъде коригирано с новия закон за лекарствените средства, който вече мина на първо четене, смята министърът. А злоупотребите с лекарствени средства щели да бъдат овладени, след като НЗОК се сдобие с правото да решава с кои болници да сключва договори и с кои не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини