ВКС обявява до месец решението си по делото срещу Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе до месец по делото за престъпление срещу правосъдието срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщава БНР.

Две съдебни инстанции го осъдиха по-рано на 4 години затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства.

Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд Цветанов дойде тази сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул.

Бившият вътрешен министър поиска от Върховния касационен съд да отмени осъдителната му присъда по обвинението в престъпление срещу правосъдието и заяви, че е невинен. Обясни, че не се притеснява, че ВКС може да го прави в затвора, тъй като е сигурен, че не е извършил престъпление. Цветанов отказа да коментира самото обвинение и действията на прокуратурата с аргумента, че уважава институциите.

Защитникът на Цветанов Менко Менков предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека. По думите му, ако бившият вътрешен министър бъде осъден за това, че не е прилагал СРС, това означава, че прокуратурата трябва да образува незабавни дела срещу всички министри преди него, които били правили същото, дори в по-голяма степен.

Немският адвокат на Цветан Цветанов Ханс-Петер Ул обеща да поиска от Европейската комисия да провери всички съдебни дела срещу Цветанов, независимо дали са приключили с оправдателна или осъдителна присъда и намекна, че има съмнения относно действията на прокуратурата по случая.

Делото, което днес гледа ВКС, е за шестте "не"-та с по три удивителни, с които Цветанов, в качеството си на вътрешен министър, не разрешава да бъде поставен под контрол бившият великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини