БСП иска изслушване на ръководството на „Топлофикация София“

Трактор се заби в къща в село Царевец Водачът нахлул в часния двор, за да избегне катастрофа с камион

Само 8 от изследвани 21 горски и крайградски чешми около Сливен са с годна за пиене вода

Мини цунами удари два испански курорта Няма данни за пострадали

Обявиха за издирване изчезналия Владо Бореца от Берковица Възрастният мъж страда от деменция, няма го от 2 седмици

Летище София: Самолетът излетял без проверка заради „човешка грешка“

Дават на съд 51-годишен мъж, подготвял палеж на линейка

Охрид – градът на светлината и църквите Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация

14 души починаха заради жеги в Япония

Длъжници се разделиха с оборота си от заведения по морето

Изгоря мерцедеса на бизнесмен в Равда

Корабите, участващи в учението „Бриз 2018“, започнаха действия на море

Испания вече е страната, приемаща най-много мигранти от Средиземно море

Николина Ангелкова: Започва разработването на Единната система за туристическа информация

Екипите на БАБХ изтеглени от Шарково и Крайново

Инвеститорът премахва бетона на къмпинг „Юг“

Регионалната екоинспекция в Бургас спря временно строежа на бунгала на къмпинг „Юг“ в залива Корал, докато се изясни засегнати ли са дюни, съобщи вчера Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Мярката беше наложена 4 дни след като екоактивисти обявиха, че са излети две бетонови плочи върху дюни. Междувременно главният архитект на Царево Станислав Николов съобщи, че инвеститорът е обещал сам да премахне бетона до 1 юни.

„Имаме изрично разпореждане от премиера Бойко Борисов – и МОСВ, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството”, коментира екоминистърът Ивелина Василева в тв интервю.

Дали на мястото на строежа действително има дюни тепърва ще се изясни. Във вторник и МОСВ, и МРРБ бяха категорични, че в случая не става въпрос за дюни, а за навявания от пясък, позовавайки се на кадастралните карти. Вчера екоминистърът обаче уточни, че е нужна актуализация на картите и такава предстои да се направи.

Кадастралните карти бяха изготвени преди две години след скандала „Дюнигейт“ в Несебър. До края на 2013 г. на тях трябваше да бъдат добавени всички плажове, дюни, лимани, лагуни и влажни зони по Черноморието.
Разрешителното за строеж на инвеститора в къмпинг „Юг“ – фирма ИФ „Фаворит“, е издадено в края на 2012 г. от община Царево и в него се посочва, че става дума за урбанизирана територия.

Вчера шефът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева напомни, че нейното ведомство е оспорило разрешителното, но съдът се е произнесъл, че то е валидно. Решението на съда е било продиктувано на база оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), издадена през 2004 г.

От думите на Гечева стана ясно, че в този случай органите на ДНСК нямат право да се намесят, защото става дума за частен урегулиран поземлен имот.
По повод скандала с оградата на плажа в Кранево, екоминистърът съобщи, че от ДНСК са излезли с предписание за премахването й. Въпреки че е вдигната на мястото на стара ограда, това е направено без разрешително и трябва да бъде издадено, преди да се сложи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.