На 17 октомври 2018 да почерпят

Нова срамна загуба за младежите

Ваня Стамболова се проваля във „Фермата“?

МВнР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония

„Синя“ окупация в Разград

Почина режисьорът Димитър Петров Той е създал любими филми като "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "Куче в чекмедже"

Унищожиха над 8 000 фалшиви стоки, задържани на „Капитан Андреево“

Саудитският консул в Истанбул е напуснал Турция

Ангела Меркел: Преговорите за Брекзит са като изчисляването на квадратурата на кръга

Преля гаврата с българските строители От бранша настояват да се търси отговорност от онези, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 октомври 2018

Майк Помпео призова за „прозрачно разследване“ на съдбата на журналиста Джамал Хашоги

Звезди на пътищата според безопасността Три пъти повече са смъртните случаи у нас спрямо Западна Европа

Искат да изхвърлят Кешеру от националния

Цвета Караянчева: Дебатите по вота на недоверие ще бъдат в петък, гласуването другата седмица Отразяването на убийството на Виктория Маринова в медиите беше атака срещу ГЕРБ и управлението, заяви председателят на НС

Населението на България намаляло с 43 709 души през 2014 г.

Не е новост, че населението намалява и застарява, тази тенденция е от десетилетия. Дисбалансът продължава с висока интензивност. Нараства детската смъртност. Увеличава се броят на родените деца, увеличава се броят на сключените граждански бракове, намалява броят на разводите. Това заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на пресконференция на тема: Население и демографски процеси през 2014 година, съобщи „Фокус“

Броят на населението в България през 2014 г. е 7 202 000 души, отчитаме намаление с 43 709 лица. Имаше години с по-голямо намаление от това. Но спадът не ни радва, каза Сергей Цветарски.

48,6% са мъжете в страната, но при раждане се наблюдава обратното явление, раждат се повече момчета, но пропорцията се обръща, защото жените имат по-висока продължителност на живота. Увеличава се делът на възрастното население. 20% или всеки 5 е над 65 годишна възраст, каза Цветарски.

Трудоспособното население намалява с 1,5 % или близо 67 хил. души. Населението в тази възраст не се възпроизвежда, в бъдеще очакваме намаление на тези хора. Най-силно засегнати са областите от Северозападна България както и Силистра, Ямбол, Смолян и Хасково. Там живеят най-възрастните хора в България. Нека не забравяме, че България не е държавата с най-лошата възрастова структура в Европа, допълни Цветарски. В 1125 населени места живеят по-малко от 50 души. 71 % от населението живее в градовете. 34% от българите живеят в големите градове над 100 хиляди души, категоричен беше специалистът от НСИ.

Коефициентът на обща раждаемост е 9,4 на 100. България е на едно от първите места по раждаемост на майки под 18 години. Увеличава се броят на родените от жени над 40 години. Средният брой деца, които една жена ражда е 1,52. Този показател показва какво се случва с възпроизводството на жените в една държава. Коефициентът ни нарежда в средата на класацията в ЕС. Има увеличение на този коефициент, категоричен е Цветарски.

Раждаемостта е най-висока в област София и Сливен, а след тях се нарежда Бургас. Налице е увеличението на детската смъртност. За съжаление този показател в България е два пъти по-висок от европейския, допълва Сергей Цветарски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.