Монтана отпразнува 24 май за 130-ти път

Над 10 000 души се включиха в празничното шествие на 24 май в Търново

Николина Ангелкова участва в откриването на Петербургския международен икономически форум

Инициативата „Ние пишем на кирилица” обедини млади социалисти от цяла България

Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям

​Кремъл: Юлия Скрипал може да е направила вчерашното си изявление под натиск

Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха в Рим делото на Светите братя Кирил и Методий

Северна Корея е разрушила ядрения си полигон “Пунгери”

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици в Кюстендил и Благоевград

Как баба Златка вдигна цялата полиция в Мюнхен на крак Българката сложила воден пистолет под мишница, за да даде бонбон на внучето

Цвета Караянчева: 24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник

Нови масови арести на военни в Турция

Уникално шествие на 7 000 деца в Бургас

Томислав Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията

Психично болен застреля петима в сибирско село и се самоуби Една от жертвите е бебе

Населението на България намаляло с 43 709 души през 2014 г.

Не е новост, че населението намалява и застарява, тази тенденция е от десетилетия. Дисбалансът продължава с висока интензивност. Нараства детската смъртност. Увеличава се броят на родените деца, увеличава се броят на сключените граждански бракове, намалява броят на разводите. Това заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на пресконференция на тема: Население и демографски процеси през 2014 година, съобщи „Фокус”

Броят на населението в България през 2014 г. е 7 202 000 души, отчитаме намаление с 43 709 лица. Имаше години с по-голямо намаление от това. Но спадът не ни радва, каза Сергей Цветарски.

48,6% са мъжете в страната, но при раждане се наблюдава обратното явление, раждат се повече момчета, но пропорцията се обръща, защото жените имат по-висока продължителност на живота. Увеличава се делът на възрастното население. 20% или всеки 5 е над 65 годишна възраст, каза Цветарски.

Трудоспособното население намалява с 1,5 % или близо 67 хил. души. Населението в тази възраст не се възпроизвежда, в бъдеще очакваме намаление на тези хора. Най-силно засегнати са областите от Северозападна България както и Силистра, Ямбол, Смолян и Хасково. Там живеят най-възрастните хора в България. Нека не забравяме, че България не е държавата с най-лошата възрастова структура в Европа, допълни Цветарски. В 1125 населени места живеят по-малко от 50 души. 71 % от населението живее в градовете. 34% от българите живеят в големите градове над 100 хиляди души, категоричен беше специалистът от НСИ.

Коефициентът на обща раждаемост е 9,4 на 100. България е на едно от първите места по раждаемост на майки под 18 години. Увеличава се броят на родените от жени над 40 години. Средният брой деца, които една жена ражда е 1,52. Този показател показва какво се случва с възпроизводството на жените в една държава. Коефициентът ни нарежда в средата на класацията в ЕС. Има увеличение на този коефициент, категоричен е Цветарски.

Раждаемостта е най-висока в област София и Сливен, а след тях се нарежда Бургас. Налице е увеличението на детската смъртност. За съжаление този показател в България е два пъти по-висок от европейския, допълва Сергей Цветарски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.