33 български автопортрета в Париж

Министърът на културата Вежди Рашидов откри късно вечерта в сряда изложбата „Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници” в Българския културен институт в Париж. Сред гостите бяха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, председателят на Комисията по културата и медиите към Народното събрание Полина Карастоянова, посланици, дипломати, български и френски галеристи, творци.

По-рано същата вечер министър Рашидов присъства и на второто официално откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра. Дълга опашка от посетители се изви отново пред залите на крило „Ришельо”, където е подредена впечатляващата българска експозиция.

Академик Светлин Русев представи трудното изкуство да правиш автопортрет. „Талантът на творците създава идентичността на една нация, а България има забележителни автори”, каза в приветствието си Вежди Рашидов.

Академик Антон Дончев приветства изложбата, като каза: „Както ние разкопаваме тракийските гробници, така и Европа не бива да забравя, че за първи път нейното име се появява на тракийска земя. Това, което траките дават на света, е забележително, затова се надявам българската изложба в Лувъра да предизвика голям интерес към нашите корени. Ако ние имаме времето и енергията да вникнем в тракийската цивилизация, това ще ни помогне в познанието за днешния ден.”

Ирина Бокова посочи, че тази седмица във Франция има триумф на българската култура и поздрави българското правителство, българския премиер и специално Вежди Рашидов за забележителната българска изложба в Лувъра.

Бокова потвърди, че нови български гробници от Долината на тракийските царе ще бъдат вписани в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Трябва да знаем откъде идваме и накъде отиваме”, посочи още Бокова.

Вчера в последния ден от посещението си в Париж министър Рашидов присъства в българското посолство на представянето на Клуба на българските писателки с участието на Леа Коен, Милена Фучеджиева, проф. Амелия Личева и Виктория Димитрова, както и на среща на български и френски филмови продуценти. Министър Рашидов се срещна с монсеньор Патрик Жакен, ректор-архиепископ на катедралата Нотр Дам дьо Пари, където православният мъжки хор „Йоан Кукузел” изнесе концерт. Изявата бе част от съпътстващата културна програма за откриването на българската изложба в

Лувъ­ра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.