Главният прокурор да се отчита пред парламента е по идея на прокуратурата

Предложението главният прокурор да се отчита пред парламента веднъж годишно е по идея на прокуратурата. Това обяви в петък във Велико Търново прокурор № 1 на България Сотир Цацаров. Той уточни, че предложението стои от 3 месеца на сайта на прокуратурата и е било предложено като изменение на Закона за съдебната власт. Съобразено е и с една от препоръките на ЕК в последния мониторингов доклад.

"Не виждам нищо лошо в това. В крайна сметка така, както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции, да има такъв и за главния прокурор. Той да е първо от ВВС и после от парламента", каза Цацаров. Според него прокурорите не трябва да се избират от народа, тъй като това е обвързано с финансиране на кампании.

Сотир Цацаров е категоричен, че промените в Конституцията трябва да вървят паралелно с промени на основните закони и правила на съда и прокуратурата. По думите му предложените промени в Конституцията са реалистични, прагматични и осъществими. Цацаров посочи, че оттук нататък е важно това, което е казано, да бъде видяно и в написан вид. "Едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да ни бъдат представени. Тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира", смята Цацаров.

Той изтъкна, че не съдебната реформа, която се реализира вече 25 г., не може да се изчерпи с промени в Конституцията. "Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони. Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали, без да бъдат променени основните закони и основните правила, по които работят съд и прокуратура", подчерта Сотир Цацаров.

Главният прокурор добави, че промени в Конституцията може да бъдат направени само от обикновено Народно събрание. "Има две решения от Конституционния съд, които ясно дават разграничителната линия между промените, които могат да бъдат направени от обикновено и от Велико Народно събрание", посочи Сотир Цацаров.

Той коментира, че пророкуратурата е изразила своите становища за промените в Закона за адвокатурата и като цяло те са отрицателни. "Това, което нас касае е свързано не са реакциите на другите професии-юристконсулти, нотариуси и т.н. Това, което предизвиква негодуванието ни е спорния наказателен имунитет за упражняващите тези дейности. Безусловно е, че отношенията адвокат-клиент не могат да бъдат предмет на никакъв контрол, но на практика част от разпоредбите не дават възможност да бъдат разследвани и разкривани престъпления, когато са извършвани от самите адвокати", подчерта Цацаров.

Той присъства на връчването на дипломите на абсолвентите юристи от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Цацаров: "Оценката ми за колегите работили по случая "Ченалова" е повече от добра"

Прокурорите, работили по случая на съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че вероятно освобождаването и под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата. "Моята преценка за работата на колегите е повече от добра. Прокуратурата ще продължш да върши работата си точно по този начин, независимо от това дали на някой му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация. Това не е реформа. Това е нормална работа. Реформата е Конституция и закони. Ние нямаме намерение да спрем до тук", заяви главният прокурор.

Според Цацаров реформата в съдебната система не се изчерпва само с делото спрямо съдия Ченалова. "Реформата са промени в Конституцията и законите. Останалото е прокуратура и съд, които трябва да работят", заяви Цацаров.

Той коментира и недостига от приходите на съдебната власт. "Ако не се изпълни планираният приход, той не се покрива от държавният бюджет. Но при част от тези такси, съдебната система не може да попълни приходната си част. Но тя не е изчерпала до край и собствените си резерви. Има военни и граждански съдилища, които функционират със сериозен бюджет и с минимално натоварване. Така, че място за икономии има, но се иска кураж, воля и визия това да се направи", категоричен е Цацаров.

Той заяви, че по случая за взривовете в Иганово се работи усилено. "Има много съвпадения, има прекалено много неща, които на пръв поглед изглеждат случайни. Не можем да допуснем, че е нормално 40 минути складовете да са без охрана. Искам да посъветвам хората, които заемат определени позиции в Министерството на икономиката и особено в Министерството на отбраната да спрат спекулата със саботаж, несаботаж, версии и да изнасят факти. Ние ще стигнем до истината", подчерта главният прокурор.
Той допълни, че така се процедира и със случая във Варна. "Трудно е да си представим, че 10 плочи ще паднат и да си мислим, че виновни няма. До една седмица ще има отговори и по двата казуса", обеща Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини