Борисов: Срещал съм се с Иванчева за парка в „Младост“ докато е текло разследването срещу нея

Облагат с такса и ловните кучета

“Митове и чудовища” от пясък в Бургас Започна подготовката за Пясъчния фестивал

Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Цацаров: МВР и прокуратурата да мобилизират усилията си срещу черния пазар на насипен тютюн

Рибари събраха над тон боклуци край язовир „Огоста”

Деси Фотосесията със специална награда от “Мис Силикон”

Военен автомобил се обърна на магистрала “Тракия” Няма пострадали хора

Съселяни издадоха шофьор, че пие и кара

Заради изоставен багаж затвориха временно бул. “Захари Стоянов”

Откриха депо за нелегален алкохол в склад за плодове и зеленчуци

Осъдиха Салах Абдеслам за атентатите в Париж през 2015 г.

Митничари задържаха 100 кг нелегален тютюн

Разследват пожар в частен имот

Ученици с награди от фотоконкурс на Община Елена

Сабо цъка до Лукарски

Саботажът е едно от интересните явления в трудовата история на човечеството. За пръв път се е появил във Франция. Работниците посрещнали враждебно индустриалната революция и хвърляли дървените си обувки (сабо) в механичните станове. Така чупели машините и продължавали да работят на ръчните станове.

Българската икономика е далеч от нова индустриална революция, но явлението саботаж завладява Министерството на икономиката. Министър Божидар Лукарски на няколко пъти тези дни обяви, че най-вероятно новите взривове в цеха на ВМЗ-Сопот до с. Иганово са саботаж. Районната прокуратура в Карлово също разсъждава в тази насока. Според нея било много странно, че и при двата инцидента, които сполетяха различни части на предприятието в рамките на три седмици, охраната си е тръгвала по-рано, а другата смяна идвала по-късно. Сериозно нарушение било и че коне пасели в тревните площи на строго охраняваните цехове.

Какви могат да са мотивите на работниците да саботират работата на собственото си предприятие? Никакви. Спомняме си десетките стачки в завода, когато липсва работа и заплатите се бавят с месеци. Преди няколко години управляващите се опитаха да извършат някаква реформа в предприятието и да го оздравят. Първата стъпка бе да съкратят 200-300 човека, което доведе до дълги стачки и отмяна на намеренията за уволнения. В региона това е единственото по-голямо предприятие, което от дълги години дава хляб на местните. Няма никакъв разумен мотив човек от предприятието “да си хвърли сабото” по гранатите, тъй като утре той и съгражданите му ще останат без работа.

Другата версия, която се опитва да прокара министър Лукарски, е конкуренция на пазара. “Труд” обсъди ситуацията с повечето от оръжейните производители. Всички са единодушни, че пазарът на тази продукция е абсолютно ясен и един взрив вреди на всички. Иначе, ако се разсъждава в тази посока, ще излезе, че в България от години тече най-ожесточената война между оръжейни кланове. Няма оръжеен завод, предприятие и цех, който да не е гърмял, и то по няколко пъти.

Нелеп е и изводът на районната прокуратура в Карлово, че има версия да е имало умишлени палежи, за да може частна фирма да вземе 10 млн. лева за прочистването на територията на предприятието. Такава частна фирма с такъв предмет на дейност в България не съществува. У нас тази дейност се извършва единствено от сапьорите на Българската армия. Особено пък когато става въпрос за прочистване на държавна собственост. Да си припомним, че САЩ изпрати свои специалисти да направят дълбочинното прочистване на гръмналото поделение в Челопечене.

Версията саботаж е изгодна на министър Лукарски, тъй като отдалечава вниманието на хората от социалната бомба, която цъка във ВМЗ-Сопот. След всеки взрив се надига вълна от социално недоволство. И тъй като държавата от години поддържа оръжейницата да действа не като печелившо производствено предприятие, а като социална институция, Лукарски трябва да е готов за момента, в който работниците се хващат за сабото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.