Кандидат за бой се стяга: 21 086 са местата в топ училищата след седми клас

21 086 са местата за кандидат-седмокласниците в езиковите, математическите и профилираните училища през новата учебна година. Или това са общо 811 паралелки. В професионалните гимназии бройките за прием са 14 900 в 573 класове.

Държавният план-прием вече е утвърден от образователното министерство, а изпитната кампания стартира през следващия месец.

Броят на випуска е с 3000 деца по-малко и на националните миниматури, които са задължителни за всички, се очаква да се явят 61 207 ученици. Едва половината от тях обаче по правило кандидатстват за някое от топ училищата. Или, с други думи, места има достатъчно за всички, които искат да сменят своето училище.

Не се очаква конкуренцията за топ гимназиите обаче да е малка. От няколко години хит са математическите паралелки, както и испанските класове. Немската гимназия в столицата обаче е номер едно по желания, а и по успех на завършилите я.

Първа английска и Софийската математическа гимназия (СМГ) са обявили най-голям прием в сравнение с останалите топ училища в столицата за следващата учебна година. В тях могат да кандидатстват деца от цялата страна.

В Английската приемът е за 196 места в 7 паралелки. В СМГ ще отворят 4 паралелки с общо 140 места плюс още две с 52 места с профил математика, информатика и немски език. За първите четири езикът е английски. Традиционно 91-ва немска, 9-а френска и Втора английска гимназия са с прием за по 182 деца. Испанската гимназия отваря 5 паралелки за 140 ученици, а 73-та гимназия има прием в 4 класа или 104 места. В езиковите училища има разделение на квотите по пол, докато в СМГ не.

Традиционно профилираните училища залагат на обучението на английски, немски и френски език. Много малко са паралелките, които предлагат обучение по руски език. Ако това е вашият избор - 133-то училище има такива паралелки. 138-о училище отваря две екзотични паралелки през тази година с японски и китайски език, същите езикови паралелки има и в 18-о, а в 170-о училище в Нови Искър имат профил по предприемачество. В 19-о училище има две паралелки с изучаване на норвежки език. Училището там работи активно по програми със скандинавските държави. В 119-а гимназия има интересен профил - английски или френски език с предприемачество.

Очаква се броят на завършващите 7 клас в Пловдив, където има най-много кандидати след столицата, да е 5255 ученици за областта, а след 8 клас – 2208. В сравнение с м.г. е по-малко с 362 ученици при седмокласниците и увеличение със 168 ученици за осмокласниците. Ще бъдат открити 73 профилирани паралелки в СОУ с прием след 7 клас и 52 професионални след 8 клас.

НЯМА ВРЕМЕ

20 дни до старта на кампанията

Само 20 дни остават до подаването на документите за участие в изпитната кампания, напомниха учители. Първата дата е 7 май, когато се подават заявления за проверка на способностите. До 15 май трябва да излязат списъците със залите, в които са разпределени учениците. Децата не се местят из училищата, а началният час на изпита е 10,00. Самите конкурси са съответно на 20 и 22 май, като първият е по български език и литература, а вторият - математика.

Резултатите от тестовете трябва да са готови до 3 юни, а от 10-и започва издаването на служебни бележки с резултатите от тестовете. От 16 до 19 юни се подават заявленията за кандидатстване в езиковите, профилираните и професионалните училища. Това става в обичайните училища гнезда, списъци има в регионалните инспекторати. Първото класиране излиза на 25 юни. Учениците имат право да решат дали да се запишат, или да изчакат втория тур на 9 юли, който да ги класира в по-предна специалност. В класирането не участват децата, приети по първо желание, ако не се запишат - отпадат. Между втория и първия тур инспекторатите по правило закриват класовете, в които не са събрани достатъчно деца. Има и трето класиране, за което документите се подават отново (от 10-14 юли), но само за останалите свободни места. Мястото, в което ученикът е класиран на втория тур, обаче не му се запазва, ако той участва в третия.

ПРОФЕСИЯ

Специалист по термални процедури и хомеопат

- новите специалности в професионалните училища

47 136 са местата за учениците, които искат да продължат обучението си в професионалните гимназии. Обучението по занаяти е сред приоритетите на образователното министерство. Ето защо одобреният план-прием е за 1781 паралелки. Най-много са с прием след осми клас за срок на обучение от 4 години - 698, а тези след седми клас и пет години в класните стаи са 573. Като изключим София-град, където традиционно има най-много места в техникумите - в 103 паралелки, другата област, която е поискала повече ученици, е Варна - 46 класове.

Наред с традиционно най-предпочитаните специалности в туристическия бранш, митническото дело, мениджмънта и интернет търговията тази година за първи път се открива паралелка за специалист по термални процедури. Класът ще е в училището в Павел баня. Сред новите специалности, по които ще има обучение тази година, са още хомеопат, инструктор декоратор, кардинг дизайнер на органични материали и реставратор.

Най-големият проблем на професионалните училища е, че към тях се насочват ученици с по-слаб успех. От няколко години образователното министерство прави различни програми, с които да обърне този процес, но на този етап без особен успех.

НАЦИОНАЛНО

Как се правят медии учат в столичното СОУ „Димчо Дебелянов“

Четири са държавните училища, които тази година обявяват прием за 598 ученици. Това са Априловската гимназия в Габрово, в която се изучават като профилиращи предмети английски и немски език в пет паралелки. Националната природоматематическа гимназия има одобрени места за 7 класа от 26 ученици с английски езиков профил и два класа от 26 деца с немски профил. В списъка на държавните училища е общообразователното „София“ в кв. „Овча купел“, където основният профил пак е английски език, и СОУ „Димчо Дебелянов“, в които има информационен профил, както и цифров дизайн и медии. Приемът е в 3 паралелки от по 26 деца. Румънската гимназия има само два класа, а в училището в с. Припек, което е с национален статут, ще има само една паралелка с технологичен профил.

Съвети как да изберем най-подходящото училище

1. Проверете внимателно профилиращите предмети в отделните паралелки на съответното училище. Може да се окаже, че сте се записали да учите английски език, но вторият е немски, който изобщо не ви харесва, а в съседната паралелка да учат любимия ви френски.

2. Задължително проучете какви и как ще се изучават предметите след 8-и клас, в гимназиалната степен.

3. Училището не трябва да е прекалено далеч от дома ви, нищо че ученикът вече е голям. Прекосяването на половината град не е за пренебрегване при 7-8 часа в училище.

4. Проверете внимателно дали училище, което не попада в „модерния“ списък, няма да е по-добрият вариант за ученика. Как става проверката? По списъка на регионалния инспекторат прочетете внимателно видовете паралелки и профилиращите предмети към тях. Има изключително интересни предложения - чужд език с технологичен или предприемачески профил например. След това попитайте родители или ученици, които са в същото училище, за мнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование