Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Кандидат за бой се стяга: 21 086 са местата в топ училищата след седми клас

21 086 са местата за кандидат-седмокласниците в езиковите, математическите и профилираните училища през новата учебна година. Или това са общо 811 паралелки. В професионалните гимназии бройките за прием са 14 900 в 573 класове.

Държавният план-прием вече е утвърден от образователното министерство, а изпитната кампания стартира през следващия месец.

Броят на випуска е с 3000 деца по-малко и на националните миниматури, които са задължителни за всички, се очаква да се явят 61 207 ученици. Едва половината от тях обаче по правило кандидатстват за някое от топ училищата. Или, с други думи, места има достатъчно за всички, които искат да сменят своето училище.

Не се очаква конкуренцията за топ гимназиите обаче да е малка. От няколко години хит са математическите паралелки, както и испанските класове. Немската гимназия в столицата обаче е номер едно по желания, а и по успех на завършилите я.

Първа английска и Софийската математическа гимназия (СМГ) са обявили най-голям прием в сравнение с останалите топ училища в столицата за следващата учебна година. В тях могат да кандидатстват деца от цялата страна.

В Английската приемът е за 196 места в 7 паралелки. В СМГ ще отворят 4 паралелки с общо 140 места плюс още две с 52 места с профил математика, информатика и немски език. За първите четири езикът е английски. Традиционно 91-ва немска, 9-а френска и Втора английска гимназия са с прием за по 182 деца. Испанската гимназия отваря 5 паралелки за 140 ученици, а 73-та гимназия има прием в 4 класа или 104 места. В езиковите училища има разделение на квотите по пол, докато в СМГ не.

Традиционно профилираните училища залагат на обучението на английски, немски и френски език. Много малко са паралелките, които предлагат обучение по руски език. Ако това е вашият избор – 133-то училище има такива паралелки. 138-о училище отваря две екзотични паралелки през тази година с японски и китайски език, същите езикови паралелки има и в 18-о, а в 170-о училище в Нови Искър имат профил по предприемачество. В 19-о училище има две паралелки с изучаване на норвежки език. Училището там работи активно по програми със скандинавските държави. В 119-а гимназия има интересен профил – английски или френски език с предприемачество.

Очаква се броят на завършващите 7 клас в Пловдив, където има най-много кандидати след столицата, да е 5255 ученици за областта, а след 8 клас – 2208. В сравнение с м.г. е по-малко с 362 ученици при седмокласниците и увеличение със 168 ученици за осмокласниците. Ще бъдат открити 73 профилирани паралелки в СОУ с прием след 7 клас и 52 професионални след 8 клас.

НЯМА ВРЕМЕ

20 дни до старта на кампанията

Само 20 дни остават до подаването на документите за участие в изпитната кампания, напомниха учители. Първата дата е 7 май, когато се подават заявления за проверка на способностите. До 15 май трябва да излязат списъците със залите, в които са разпределени учениците. Децата не се местят из училищата, а началният час на изпита е 10,00. Самите конкурси са съответно на 20 и 22 май, като първият е по български език и литература, а вторият – математика.

Резултатите от тестовете трябва да са готови до 3 юни, а от 10-и започва издаването на служебни бележки с резултатите от тестовете. От 16 до 19 юни се подават заявленията за кандидатстване в езиковите, профилираните и професионалните училища. Това става в обичайните училища гнезда, списъци има в регионалните инспекторати. Първото класиране излиза на 25 юни. Учениците имат право да решат дали да се запишат, или да изчакат втория тур на 9 юли, който да ги класира в по-предна специалност. В класирането не участват децата, приети по първо желание, ако не се запишат – отпадат. Между втория и първия тур инспекторатите по правило закриват класовете, в които не са събрани достатъчно деца. Има и трето класиране, за което документите се подават отново (от 10-14 юли), но само за останалите свободни места. Мястото, в което ученикът е класиран на втория тур, обаче не му се запазва, ако той участва в третия.

ПРОФЕСИЯ

Специалист по термални процедури и хомеопат

– новите специалности в професионалните училища

47 136 са местата за учениците, които искат да продължат обучението си в професионалните гимназии. Обучението по занаяти е сред приоритетите на образователното министерство. Ето защо одобреният план-прием е за 1781 паралелки. Най-много са с прием след осми клас за срок на обучение от 4 години – 698, а тези след седми клас и пет години в класните стаи са 573. Като изключим София-град, където традиционно има най-много места в техникумите – в 103 паралелки, другата област, която е поискала повече ученици, е Варна – 46 класове.

Наред с традиционно най-предпочитаните специалности в туристическия бранш, митническото дело, мениджмънта и интернет търговията тази година за първи път се открива паралелка за специалист по термални процедури. Класът ще е в училището в Павел баня. Сред новите специалности, по които ще има обучение тази година, са още хомеопат, инструктор декоратор, кардинг дизайнер на органични материали и реставратор.

Най-големият проблем на професионалните училища е, че към тях се насочват ученици с по-слаб успех. От няколко години образователното министерство прави различни програми, с които да обърне този процес, но на този етап без особен успех.

НАЦИОНАЛНО

Как се правят медии учат в столичното СОУ „Димчо Дебелянов“

Четири са държавните училища, които тази година обявяват прием за 598 ученици. Това са Априловската гимназия в Габрово, в която се изучават като профилиращи предмети английски и немски език в пет паралелки. Националната природоматематическа гимназия има одобрени места за 7 класа от 26 ученици с английски езиков профил и два класа от 26 деца с немски профил. В списъка на държавните училища е общообразователното „София“ в кв. „Овча купел“, където основният профил пак е английски език, и СОУ „Димчо Дебелянов“, в които има информационен профил, както и цифров дизайн и медии. Приемът е в 3 паралелки от по 26 деца. Румънската гимназия има само два класа, а в училището в с. Припек, което е с национален статут, ще има само една паралелка с технологичен профил.

Съвети как да изберем най-подходящото училище

1. Проверете внимателно профилиращите предмети в отделните паралелки на съответното училище. Може да се окаже, че сте се записали да учите английски език, но вторият е немски, който изобщо не ви харесва, а в съседната паралелка да учат любимия ви френски.

2. Задължително проучете какви и как ще се изучават предметите след 8-и клас, в гимназиалната степен.

3. Училището не трябва да е прекалено далеч от дома ви, нищо че ученикът вече е голям. Прекосяването на половината град не е за пренебрегване при 7-8 часа в училище.

4. Проверете внимателно дали училище, което не попада в „модерния“ списък, няма да е по-добрият вариант за ученика. Как става проверката? По списъка на регионалния инспекторат прочетете внимателно видовете паралелки и профилиращите предмети към тях. Има изключително интересни предложения – чужд език с технологичен или предприемачески профил например. След това попитайте родители или ученици, които са в същото училище, за мнение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.