Община Карлово спечели делото за Кармазъ джамия

Община Карлово спечели делото за „Кармазъ джамия”, съобщиха от пресцентъра на общината. На състоялата се пресконференция, кметът на Община Карлово д-р Кабаиванов обяви решението на Върховен Касационен Съд за делото, заведено от Мюсюлманско изповедание за „Кармазъ джамия” в Карлово.

Претенцията за терена „Кармазъ джамия” – зелена площ, намираща се северно от НЧ „Васил Левски 1861г.” в град Карлово окончателно е отхвърлена. Делото се гледа във Върховен Касационен Съд и е окончателно приключило в полза на Община Карлово.

На пресконференцията присъства и адвокат Тодор Димитров, защитаващ интересите на Общината по това дело и делото за „Куршум джамия”. Той каза, че след като Мюсюлманско изповедание заведе редица такива дела за собственост, налице е първото такова дело приключило в България и спечелено в полза на Община Карлово.

Делото за „Кармазъ джамия” е с влязло в сила съдебно решение с което съдът отхвърля една от тези претенции и Мюсюлманско изповедание няма да стане собственик на част от централния площад „20 юли” в град Карлово.

От правна страна, това което е интересно е, че част от тези дела които водят Мюсюлманско изповедание към настоящия момент са спрени, за да се съобразят с Апелативен съд София, относно твърдяно правоприемство, а друга част от делата са в ход – най-малкото това е противоречива съдебна практика, по-конкретно делото „Кармазъ джамия”, което е приключило с влязло в сила съдебно решение, а от друга страна делото „Куршум джамия”, което е спряно и чака решението на Апелативен съд София.

Д-р Кабаиванов каза, че трябва да имаме вяра в българското законодателство и в решението на българския съд на делото за „Куршум джамия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини