Руснаците още плачат за загуба срещу България

Руснаците още не са преглътнали поражението срещу България с 0:1 в София в решителна световна квалификация на 10 септември 1997 г. Победата изпрати нашите директно на мондиала Франция 1998, докато “сборная” завърши на второ място в групата и отпадна на бараж срещу Италия.

18 години по-късно загубилите на ст. “Васил Левски” още ближат рани и жадуват реванш. Това личи от публикация в сайта “Чемпионат” на тема кои мачове трябва да се изиграят наново. Поводът е решението на УЕФА да бъдат преиграни оставащите секунди след съдийска грешка в 96-ата минута на евроквалификация по женски футбол.

На първо място в предложенията за преиграване е двубоят България – Русия (1:0 с гол на Трифон Иванов). В материалът се твърди, че “сборная” просто е била убита от чешкия рефер Вацлав Крондъл, който не отсъдил четири чисти дузпи, а след това и пета. Съдията е обявен за “виновен за това футболно престъпление” и свирката му мълчала при груби нарушения срещу руснаците, включително в наказателното поле.

Вторият посочен за преиграване двубой е финалът на световното Англия – ФРГ 4:2 (след продължения) през 1966 г. заради гола фантом на Джеф Хърст.

Следващият несправедлив мач е баражът реванш Франция – Ейре 1:1 (0:1 в първата среща) за Мондиал 2010. Тогава “петлите” изравниха и се класираха след гол на Уилям Галас, след като Тиери Анри си поведе топката с ръка и му я подаде. Още един подходящ за преиграване сблъсък е осминафиналът Южна Корея – Италия 2:1 (след продължения) от световното през 2002 г.

Потърпевши от безобразното съдийство на еквадореца Байрон Морено са “адзурите”. Реферът толерира грубата игра на домакините, даде им много спорна дузпа в началото, в продълженията отмени чист гол на италианците и изгони за несъществуваща симулация Франческо Тоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят