Изпепелиха имот на зам.-шефката на Дирекцията на горите в Търново

Неизвестни са изпепелили имота на зам.шефката на Регионалната дирекция на горите /РДГ/ във Велико Търново инж.Зорка Иванова. За един месец това е второ посегателство над частната и собственост в севлиевското село Селище, която е напълно унищожена. Полицията и прокуратурата в Габрово разследват умишлен палеж.

Инж.Зорка Иванова от 25 г работи във ведомството и е зам.директор по контрола и опазването на горските територии в областите Велико Търново и Габрово. "Преди месец съпругът ми откри къщата ни опожарена и срината до основи. Окололо 22,30 часа в четвъртък пък бе подаден сигнал, че и стопанската постройка е подпалена и е изгоряла", разказа потърпевшата собственичка.

Първото пъклено действие било извършено между 17 и 22 март. Първоначалният оглед на останките от тухлената къща установил, че е умишлен палеж. Разследването продължава и извършителят все още не е разкрит. "Не би могло пожарът да е причинен от техническа неизправност на електрически уред или късо съединение, защото в сеновала нямаше ток, а и след опустошаването на къщата, електрозахранването в имота беше прекъснато", сподели инж.Зорка Иванова.

Тя не крие, че има подозрения чие дело е престъплението. "Злодеянието е свързано с работата ми. Съпругът ми е в дирекция "Лов и риболов", но от него имат страх. Всички нарушения по лесовъдната дейност минават през мен и аз сезирам полицията и прокуратурата", обяснява инж.Иванова. Тя допълва, че сред най-фрапиращите злоупотреби, по които е работила са свързани с фалшификация на превозни билети, за което е разпоредена насрещна проверка и са установени фрапиращи различия в данните на съставените и отчетените бланки от частни лесовъди. При инспекция в складовете пък била разкрита незаконна дървесина.

"Получавала съм сериозни заплахи по телефона. на 12 декември 2013 г бях блъсната от кола във Велико Търново и бях откарана в болницата с комоцио. Същата вечер получих закани по джиесема", разкри инж.Иванова. Тя разказа, че след време в дирекцията дошло лице, което и заявило директно, че трябва да бъде отвлечена. "Веднага подадох жалба в полицията, но мъжът се отрече от думите си", обясни инж.Зорка Иванова.

Директорът на РДГ в старата столица инж.Николай Николов информира, че през последните месеци е засилен контрола по сечта, извозването на дървесината, претоварването на камионите, подправянето на превозните билети. "Това доведе до повече актове като през цялата 2014 г са съставени 511 акта, а само за първото тримесечие на тази година те са 199. Засечени са 26 случая с фалшифицирани превозни билети. Явно сме накърнили нечии интереси. Въпреки бруталния акт, няма да се пречупим и занапред ще продължим да си изпълняваме задълженията", заяви инж.Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини