Плевнелиев: Имаме шанс да свършим смислена реформа в интерес на народа

"Имаме шанс да свършим една смислена реформа, в интерес на народа и справедливостта в държавата". Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Росен Плевнелиев,по повод заявеното намерение от страна на министър-председателя Бойко Борисов за конституционна реформа в българското правосъдие, съобщи „Фокус”.

„Надявам се от политически декларации да минем към действие и да се поздравим към края на тази година с добри резултати”, каза Плевнелиев. Според него било очевидно, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока и тя не изключва и конституционни промени. Плевнелиев припомни, че като държавен глава още миналата година той е заявил своето категорично намерение, ако са необходими такива промени и ако не се постигне политическа воля и споразумение, той да ги инициира, на база на своето право. Това трябва да стане след публично обсъждане и добра подготовка. Затова приветства министър–председателя за предложеното и за намерението за дълбока реформа, която включва и промени в Конституцията.

Съветът на президента е тези промени да се подготвят внимателно чрез обществен дебат и чрез съгласуване с всички браншови организации. „Радвам се, че главният прокурор и председателят на Върховният касационен съд също дадоха такава заявка”, каза Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини