Кога хапването на шоколад носи риск от диабет

Има хора, които, щом видят сервирани шоколад или сладкиши на масата, не могат да се успокоят, докато не ги изядат и не видят чиниите изпразнени. И така почти всеки ден или през ден посягат към захарни изкушения. Кога обаче се преминава критичната за здравето граница и сме на крачка от диабета заради страстта към сладкишите?

„Някои българи започват да се хранят нездравословно още от детска възраст, като постоянно консумират продукти с високо съдържание на захар. Това обаче води до проблеми с телесното тегло, стига се до излишни килограми и до риска от отключване на диабет“, отговори проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във ВМА и председател на Българската диабетна асоциация. Тя допълни, че когато кръвната захар на гладно е над 7 ммол/л и случайно измерена през деня е над 11,2 ммол/л, категорично издава проблеми. „Посочените стойности налагат консултация с лекар и трябва да се извърши т.нар. тест със 75 г глюкоза за диагностично уточняване“, каза още проф. Даскалова.

Често пациенти я питат какво се усеща, щом се повиши кръвната захар при вече открит диабет. „Зависи от типа захарен диабет – т.е. дали е инсулинозависим или инсулинонезависим. Ако е характерният за млада възраст тип 1 - инсулинозависимият, клиничната картина е бурна, свързана с пиенето на много вода, често уриниране, редукция на тегло, отпадналост, гадене, повръщане“, изброи проф. Даскалова. При диабет тип 2 - инсулинонезависимия, може да се усеща отпадналост, лесна уморяемост, съхнене на устата, повишен апетит, сърбеж по окосмените части на тялото, поява на фурункули (б. р. - гнойно възпаление на космения фоликул), трудно зарастващи рани. Често се наблюдава само едно от тези оплаквания. Ако човек не се изследва профилактично, наличието на симптомите може да продължи с месеци, особено при т.нар. рискови групи. А в тях са хората с наднормено тегло, с наследствена обремененост от развитие на диабет, подложените на постоянен стрес, българите със застоял начин на живот, с неправилно хранене.

„Лечението на диабет трябва да започне с обучението на пациента. Той трябва да знае какво представлява захарният диабет, да не го плашим, а да го научим как се живее със заболяването и как да го предпазим от усложненията му“, посочи проф. Даскалова. А успешната терапия зависи доколко болният сътрудничи на лекуващия го лекар, медсестрата и другите специалисти. Т.е. обучението е част от лечебния процес. „Много важно е да се извърши промяна в начина на живот, което включва антидиабетната диета, повишената физическа активност, намаляването на стреса и, разбира се, при необходимост - подходящото медикаментозно лечение“, изброи проф. Даскалова.

Индивидуализираното лечение е успешното

Днес ендокринолозите разполагат с голям брой медикаменти от различни групи, които се прилагат при лечението на диабета. „На болните българи се изписват най-модерните антидиабетни средства, регистрирани наскоро в Европа и САЩ“, каза още проф. Ивона Даскалова.

Кога обаче се преминава на инсулин? Отново зависи от типа захарен диабет. „При тип 1 - веднага, защото се отнася за абсолютен инсулинов дефицит. При тип 2 - когато се налага (например при вторично изчерпване на инсулиновите резерви, при придружаващи заболявания и по преценка на лекуващия лекар), защото развитието на това заболяване е различно. При него се отчита относителен инсулинов дефицит, повишена периферна резистентност, нарушено глюкозно усвояване“, каза ендокринологът от ВМА.

Друго „оръжие“ в ръцете на специалистите срещу диабета са инсулиновите помпи. Те се поставят тогава, когато ендокринолозите не могат да постигнат чрез различните инсулинови режими стойности на кръвната захар, близки до тези на хората без захарен диабет. „Второто им показание е при лабилно протичане на захарната болест, свързано с чести хипогликемии (ниски стойности на кръвната захар), последвани от хипергликемии (високи стойност)“, обясни проф. Даскалова. А недобрият контрол на кръвната захар води до ранно настъпване на усложненията, свързани с проблеми с очите, бъбреците, нервната система, сърцето, крайниците.

Препоръчва се инсулиновите помпи също да се поставят на деца и при пациентки, които планират да заченат и по време на бременността им.

„Последните проучвания показват, че най-добрата терапия, е индивидуализираната. Защото така тя се съобразява с конкретния пациент, с начина му на живот, с професията, храненето, с физическото състояние, с придружаващите заболявания“, завърши проф. Даскалова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве