US бойци стъпиха в Украйна, Москва гневна

Американски десантчици стъпиха на украинска земя, където в продължение на 6 месеца ще обучават местни въоръжени сили. Очаквано Москва реагира гневно, като предупреди, че това може да дестабилизира Украйна, предаде АФП.

Пристигналите в Лвов US бойци са около 300 и са от 173-а военновъздушна бригада на армията на САЩ. Те ще тренират Националната гвардия на Украйна, формирана през 2014 г., за да постави под правителствен контрол доброволци и други паравоенни формирования. Американската тренировъчна мисия, наречена "Операция безстрашен пазител", е по отправено от Киев искане.

"Американците ще учат нашите военни на допълнителни умения, които да могат да използват в битки", обясни на брифинг в Киев украинският военен говорител Андрий Лисенко. И допълни, че тренировките ще включват и обучение как се оказва първа помощ, как се реагира при артилерийски обстрел и как се откриват вражески позиции.

"Участието на инструктори и специалисти от трети страни на територията на Украйна, в която още има вътрешен конфликт и проблеми с изпълнението на точките от споразумението за примирие от Минск, съвсем не помага за регулирането на конфликта. Напротив, крие опасност от дестабилизиране на ситуацията", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Западът от своя страна вини Москва, че дестабилизира Украйна, като помага на опълченците в Донбас с войски и въоръжение. В четвъртък руският президент Владимир Путин за пореден път отсече, че в Украйна няма руски бойци. Говорителката на US Държавния департамент Мери Харф обаче коментира, че Вашингтон не вярва на твърденията на Путин. И цитира държавния секретар Джон Кери, които неведнъж заяви, че "пропагандата не може да превърне лъжата в истина".

Междувременно руският военен министър Сергей Шойгу обвини САЩ, че заплашват глобалната сигурност, като финансират революции и разширяват НАТО в опит да възпрат Русия. "Някои страни, които се смятат за победителки в Студената война, опитват да налагат своята на другите", отсече Шойгу.

В средата на март Великобритания изпрати в Украйна свои военни специалисти за обучение на местната армия. А във вторник Канада съобщи, че през лятото ще прати 200 инструктори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят