Жертви на газова атака просълзиха посланици

Документален филм за жертвите на химическа атака в Сирия на 16 март т.г. просълзи посланиците на 15-те членки на Съвета за сигурност на ООН. „Ако е имало някой със сухи очи, не съм го забелязала“, заяви US посланичката Саманта Пауър.

Тя и колегите й изгледаха лентата, заснета в болницата на северозападния сирийски град Идлиб. И се трогнаха от напразните усилия на лекарите да съживят три деца на възраст под 3 години. Очевидци твърдят, че атаката с бомби, съдържащи хлор, е извършена от бойни хеликоптери на режима на Башар ал Асад. Поразени бяха 4 села в района на Идлиб, 6 души загинаха, а поне 200 пострадаха от отровния газ.

„Дългата ръка на правосъдието ще застигне виновниците“, зарече се Пауър. Единствено Русия от великите сили твърди, че няма доказателства за вината на Асад.

Междувременно Асад обвини Турция, че е торпилирала плана на пратеника на ООН Стафан де Мистура за прекратяване на огъня във втория по големина сирийски град Алепо. Той заяви пред шведския в. „Експресен“, че Анкара е подучила опозиционерите да искат примирие в цялата страна. Освен това Асад е убеден, че Идлиб е в ръцете на джихадистите от „Ан Нусра“ само благодарение на подкрепящата ги Турция.

В иракската провинция Салахуддин вчера е бил убит 72-годишният Ибрахим ад Дури - бивш топсъветник на диктатора Саддам Хюсеин, за когото се смята, че е помогнал на халифата да завземе близо 30% от територията на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят