Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Изскочиха данни за подкуп, обещан на съдия Ченалова

690 хил. лв. били обещани на съдия Румяна Ченалова, за да реши търговско дело срещу НЕК в полза на „Обединени енергийни търговци“ (ОЕТ), се твърди в оперативни справки и свидетелски показания по делото срещу съдийката. Там било записано още, че е била на яхта на собственика на ОЕТ Ангел Божилов в Гърция, както и че брат й превел по своя сметка пари в Бразилия, където тя се готвела да замине с полет през Франкфурт.

Тези подробности от разследването станаха ясни в Софийския градски съд, който до 1,30 ч през нощта в петък решаваше за свободата на Ченалова. Информацията за подкупа обаче не се разследва от прокуратурата. Това направи впечатление на съдия Веселина Ставрева, която гледаше мярката за неотклонение и тя го подчерта.

Румяна Ченалова бе доведена с белезници в четвъртък вечерта в съда, в който доскоро правораздаваше. Докато охранителите я конвоираха към зала 14, от долния етаж на Съдебната палата звучеше музика от тържество на магистрати по повод Деня на конституцията и юриста. След 5 часа заседание бе пусната на свобода срещу 8000 лв. гаранция.

Ченалова беше задържана във вторник, след като прокуратурата я обяви за издирване. Неколкократно тя и брат й Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явили при следовател, за да й повдигне обвинение за престъпление по служба и документно престъпление. Отлагали визитата заради ангажименти и здравословни проблеми.

Ченалова е обвинена, че е облагодетелствала ОЕТ, като дописала тяхно изявление в протокол от съдебно заседание по дело, по което те били ищец срещу НЕК. Такова изявление обаче не било направено. Доказал го аудиозаписът от заседанието и техническа експертиза на служебния компютър на Ченалова. Съдебна секретарка заявила, че съдийката й диктувала неверни неща в протокола.

„Имало е финансови уговорки с Ангел Божилов в каква насока Ченалова да действа. Трябвало да се уважи иска на ОЕТ“, заяви прокурор Даниел Шостак. Това личало от показанията на свидетелите Димитър Попов и Димитър Ламбовски. Според Шостак адвокат открил сметка в банка, а счетоводителка превела сумата по поръчка на „определено лице“.

Престъплението по служба било, че Ченалова позволила увеличаване на иска на ОЕТ, без да е платена държавната такса от 175 708,26 лева.

Според прокуратурата съдийката е човек с финансови възможности, контакти и влияние и трябва да остане в ареста.

Освен адвокатите й, лично Ченалова емоционално пледира в своя защита повече от час. „Не знам кой мозък може да измисли тези неща. Говори се за срещи, за пари. Кой ще даде такава глобална сума при неприключило дело? Кой ще даде сума, завършваща на 90“, запита Ченалова. Съдийката продължи възмущението си, цитирайки оперативните данни, според които била на яхта в Гърция с Божилов и спецпрокурори. Тя потвърди, че е пътувала в Гърция, но не с тези хора и добави: „Ако ви кажа с кой, ще трябва да разпитвате други магистрати.“ После определи доказателствата срещу нея като безумни. И емоционално заяви: „Имала съм била контакти. Спрягаха ме за съдия на Георги Първанов, на Цветан Цветанов, на Делян Пеевски… Не съм, защото никой не ми помогна сега. Явно целта е не само да напусна съдебната система, но и да стана символ на изгонения човек, довел до стабилизирането й.“

Ченалова отрече да е извършвала каквото и да било престъпление и каза: „Ако съм виновна, че съм дала възможност на страна по дело да представи доказателства, всеки съдия е с такава обществена опасност.“ По време на цялата си пледоария тя не обясни липсата на изявлението на ОЕТ в аудиозаписа.

Според брат й и адвокат Огнян Митев Ченалова е гръмоотвод и с ареста й съдебната реформа у нас приключва.

Според съдия Ставрева по делото няма доказателства за престъпление по служба, но има за документно престъпление. Ставрева не вижда опасност на свобода Ченалова да се укрие. Тя посочи, че колежката й не е спирала да комуникира с разследващите през онези няколко пъти, в които не се е явила при следователя. Нямало как да влияе и на свидетели, тъй като по-голяма част от тях били разпитани.

Белезниците на съдийката бяха свалени незабавно. Прокуратурата ще протестира освобождаването й от ареста пред по-висшата инстанция.

Сотир Цацаров:

Прокурорите са си свършили работата повече от добре

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Велико Търново

Прокурорите, работили по случая на съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата. Това каза във Велико Търново вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че вероятно освобождаването й под парична гаранция ще бъде протестирано пред апелативна инстанция.

„Моята преценка за работата на колегите е повече от добра. Прокуратурата ще продължи да върши работата си точно по този начин, независимо от това дали на някой му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация. Това не е реформа, а е нормална работа. Ние нямаме намерение да спрем до тук“, заяви главният прокурор. Според него реформата в съдебната система не се изчерпва само с делото срещу съдия Ченалова.

Цацаров коментира вчера и двата взрива в Иганово. „Има много съвпадения, има прекалено много неща, които на пръв поглед изглеждат случайни. Не можем да допуснем, че е нормално 40 минути складовете да остават без охрана. Искам да посъветвам хората, които заемат определени позиции в Министерството на икономиката и особено в Министерството на отбраната да спрат спекулата със саботаж, несаботаж, версии и да изнасят факти. Ние ще стигнем до истината“, подчерта главният прокурор. Той допълни, че така се процедира и с рухналия хотел във Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.