Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

300 декара иглолистна гора горят в Благоевградско

300 декара от 120-годишна иглолистна гора горят в момента на територията на „Държавно горско стопанство „Струмяни”. Това каза за Фокус инж. Дамян Дамянов, и.д. директор на Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

„Огънят е навлязъл от македонска територия . В момента засегната от пожара горска площ е някъде около 300 декара. Това е стара 120-годишна иглолистна гора с естествено възобновяване, много голям процент от папрат. В момента горят точно тези млади дръвчета, като наличието на силен вятър влошава ситуацията”, обясни Дамянов.

„Създали сме организация, има служители на 7-9 горски стопанства – Струмяни,Сандански, Катунци, Петрич, Първомай, Кресна, БлагоевграТова са екипите които сме качили, имаме и три противопожарни автомобила наши, които поради липса на пътна мрежа няма как да бъдат използвани ефективно. Създадена е добра организация, работи се изцяло с ръчни инструменти, лопати, като се създава почвен пояс, който да спре огъня при наближаването и съответно там, където е по-нисък пламъкът се тупа с тупалки, за да бъде спрян”, допълни той. „Ще работим до настъпване на тъмната част на нощта, ще бъдат осигурени дежурства и сутринта продължаваме, като в зависимост от ситуацията, ако е необходимо ще качим и допълнително хора, за да може да го локализираме и да го спрем. Надявам се това да стане до мръкване днес. Много е рано да се говори какви са щетите, когато го локализираме, ще ви информираме”, каза още инж. Дамян Дамянов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.