Лихвите за депозити се смъкнаха до 0,35%

11 банки са свалили през март лихвите по депозитите. Така доходността по срочните влогове вече е рекордно ниска, сочи анализ на финансовия портал „Моите пари„.
В някои от големите трезори срочни едногодишни депозити в левове и евро вече се олихвяват с 0,35-0,60 на сто. Максималната доходност по такива влогове достига около 3% само в отделни финансови институции. За сравнение преди година лихвите бяха в диапазона 4-5 на сто.

Според „Моите пари„ понижението на лихвите през миналия месец е било между 0,10 и 0,70 процентни пункта (пр.п.). Това е поредното голямо понижение на доходността по сметките с фиксиран срок за граждани, след като лихвите рязко паднаха в края на миналата година като резултат от изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Тенденцията продължава заради високата ликвидност на банковата система, коментира Десислава Николова от „Моите пари„. Огромните средства, натрупани по депозитите, са разход за банките, а кредитирането все още остава свито. По последни данни на БНБ спестяванията на гражданите достигат 40,2 млрд. лева.

Понижение на лихвите с 0,20-0,50 пр. п. има и при спестовните сметки, отчитат от финансовия портал. През март доходността по тези продукти са свили 6 банки. В момента има стандартни спестовни сметки в левове с лихва от 0,20%, а в евро - 0,10%. Максималната лихва по тези продукти е около 2 на сто.

Банките са били по-предпазливи по отношение на кредитите. Само един трезор е подобрил условията си по потребителските заеми, а по жилищните промени в полза на клиентите са направили 5 банки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес