Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Очила подпалиха и унищожиха „Голф”

Лихвите за депозити се смъкнаха до 0,35%

11 банки са свалили през март лихвите по депозитите. Така доходността по срочните влогове вече е рекордно ниска, сочи анализ на финансовия портал „Моите пари„.
В някои от големите трезори срочни едногодишни депозити в левове и евро вече се олихвяват с 0,35-0,60 на сто. Максималната доходност по такива влогове достига около 3% само в отделни финансови институции. За сравнение преди година лихвите бяха в диапазона 4-5 на сто.

Според „Моите пари„ понижението на лихвите през миналия месец е било между 0,10 и 0,70 процентни пункта (пр.п.). Това е поредното голямо понижение на доходността по сметките с фиксиран срок за граждани, след като лихвите рязко паднаха в края на миналата година като резултат от изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Тенденцията продължава заради високата ликвидност на банковата система, коментира Десислава Николова от „Моите пари„. Огромните средства, натрупани по депозитите, са разход за банките, а кредитирането все още остава свито. По последни данни на БНБ спестяванията на гражданите достигат 40,2 млрд. лева.

Понижение на лихвите с 0,20-0,50 пр. п. има и при спестовните сметки, отчитат от финансовия портал. През март доходността по тези продукти са свили 6 банки. В момента има стандартни спестовни сметки в левове с лихва от 0,20%, а в евро – 0,10%. Максималната лихва по тези продукти е около 2 на сто.

Банките са били по-предпазливи по отношение на кредитите. Само един трезор е подобрил условията си по потребителските заеми, а по жилищните промени в полза на клиентите са направили 5 банки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.