Фермери: Цените на млякото се сринаха

На пазара на ЕС гръмнаха мощни картели

Цените на кравето и на овчето мляко се сринаха наполовина, а секторът е заплашен от фалити. Това заявиха фермери по време на консултативния съвет по животновъдство в четвъртък вечерта, в който участва земеделският министър Десислава Танева. Кравето мляко в момента се купува по 35 стотинки за литър, а преди година е струвало – 70 ст. Цената за литър овче мляко се е свила до 1,25 лв.

Според фермери в момента в Румъния овчето мляко се изкупува по 1 евро, в Гърция е 1,20 евро, а биологичното мляко – 1,25 евро.

Сривът в цените е заради въведеното от Русия ембарго за внос на млечни продукти от ЕС. То доведе до излишъци в общността и подбиване на цените. Отделно от това от 1 април т.г. в ЕС отпаднаха квотите за млечни продукти. Чрез тях се регулираха излишъците, като за производство над квотите се налагаха глоби.

Общият пазар на ЕС обаче се диктува и от мощни картели. Десет мандри във Франция бяха глобени неотдавна с над 190 млн. евро за договорени цени. Антимонополната комисия в Париж установи, че компаниите са надували от 2006 г. насам цените на киселото мляко, мекото сирене и млечните десерти, които произвеждат. Почти по същото време 11 испански млечни компании бяха глобени с 88 млн. евро, защото в продължение на 13 години са се споразумявали да плащат ниски цени на фермерите за изкупеното мляко.

След заседанието на консултативния съвет в четвъртък агроведомството реши управата на фонд “Земеделие” да гласува на 21 април помощи за животновъдите. Овцевъдите и козевъдите ще получат 5 млн. лв. Ще могат да кандидатстват фермери, които отглеждат над 50 животни. За фермери, отглеждащи крави и биволи, се гласува отпускане на помощ “де минимис” до 15 000 евро на фермер.

По-голямата част от фермерите с крави не могат да се възползват от помощта, защото са я получили наведнъж в предходна година, а тя може да бъде отпускана само веднъж за период от три години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.