Слънчево и ясно време днес

На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Статистика 2014: Селяните се увеличават

Все повече българи предпочитат да живеят на село. 94 520 души през миналата година са сменили населеното си място. В резултат на преместванията живеещите на село са се увеличили с 5017 души, обяви вчера Националният статистически институт (НСИ).

За поредна година шампион в категорията най-голямо село е Лозен, което заради близостта си до София е известно като спалнята на столичани. В него живеят 6299 души, или над 30 пъти повече, отколкото в най-малкия град Мелник. Статистиката разбива мита за спокойния живот и дълголетието сред природата на село. Числата показват, че хората в града са по-млади и живеят с 2,7 години повече, а смъртността в селата е близо 2 пъти по-висока.

Продължава и миграцията извън страната – 28 727 души са подали информация през миналата година, че напускат България. Над половината от тях са между 20 и 39 години. Най-често българите емигрират в Германия, Великобритания и Испания.
В същото време у нас се завръщат все повече български изселници от Турция, показва статистиката. Само през миналата година те са 7052 и са най-много сред заселилите се чужденци. Следват ги сирийци и руснаци.

През миналата година населението на България е намаляло с 43 479 души, колкото е населението на един среден областен град, и у нас вече живеят 7 202 198, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Паралелно със стопяването продължава и застаряването на населението. Всеки пети българин вече е на 65 и повече години, а хората в трудоспособна възраст намаляват с много по-бързо темпо от общия спад. През миналата година българите между 15 и 64 години са били 4,403 млн., или с 68 000 по-малко спрямо 2013 г.
Средната продължителност на живота на българина е 74,7 години, като се е увеличила с два месеца и половина. Жените живеят със 7 години повече от мъжете. Най-възрастно е населението на Видин, Габрово и Ловеч. Най-малко хора в пенсионна възраст има в София, Благоевград, Варна и Бургас.

Застаряването на населението оказва все по-негативно влияние върху пазара на труда и икономиката. Към края на миналата година всеки 100 души в пенсионна възраст (60-64 години) са замествани от 62-ма души на възраст 15-19 години. Най-зле по този показател са в Смолян и в Габрово. За сравнение през 2001 г. съотношението е било 100 към 124 в полза на младите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.