Проверяват за полицейски чадър над шофьора, убил малкия Петьо

Пълна проверка дали полицаи от Панагюрище и Пазарджик са опъвали чадър над шофьора, който уби с джипа си 7-годишния Петьо Гевечанов, разпореди вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя е командировала разследващи от Дирекция “Инспекторат”, които да установят дали служители на МВР са осуетявали търсенето на административна или наказателна отговорност от Цветан Пъков (44 г.). Инспекцията започва, след като възрастна жена и мъж от Панагюрище се оплакаха, че са пострадали от шофьорските изпълнения на Пъков, а местната полиция няма данни той да е предизвиквал инциденти с ранени.

Пъков бе доведен с черна качулка в Пазарджишкия окръжен съд. Магистратите решиха да го оставят за постоянно в ареста. Съдия Ирина Джунева посочи, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Тя се позова и на събраните данни за множеството му шофьорски нарушения. В съда станаха ясни също показанията на бащата Деян Пъков, който признава, че през 2012 г. синът му е блъснал с колата си пенсионерката Ненка Поптолева. След инцидента Цветан предложил на жената да й плати и я помолил да не вика полиция. Стана ясно също, че не се знае какъв е бизнесът на Пъков - той се води безработен, а в същото време се твърди, че е държал фирма за “паяци”, вдигаща неправилно паркирани коли в Пазарджик.

Още един мъж се оплака вчера, че е пострадал от Пъков. Преди 2 години и 5 месеца Христо Христов шофирал по пътя Вакарел - Панагюрище, когато автомобилът му бил ударен от белия джип “Ауди”, каран от Пъков с превишена скорост. Наложило се Христов да лежи няколко месеца в болница с множество травми.
Срещу Пъков било заведено наказателно дело.

Пострадалият Христов твърди, че разследващият случая полицай му казал: "Няма смисъл да го съдим, той си признава вината и не е употребил алкохол, най-много да получи пробация." По думите на пострадалия ченгето го уверило, че делото ще се проточи повече от три години, а през това време Христов можел да пропусне срока, в който да заведе иск срещу застрахователите за обезщетение. "Разследващият полицай ми каза още, че Пъков е състоятелен мъж и щял да ме обезщети", твърди пострадалият, който така и не получил обезщетение.

Румяна Бъчварова: Водач, причинил средна телесна повреда, остава без книжка веднага

“Ще бъде предложена законодателна промяна, с която да се регламентира отнемането на шофьорската книжка на водач, причинил средна телесна повреда.” Това каза вчера вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви. Тя обясни, че целта на поправката е вземането на документа да стане веднага след произшествието с пострадал, а не да се чака съдебно решение за лишване от правоспособност. В момента книжките се отнемат на място само в случай, че водачът е хваната при употреба на алкохол или упойващи вещества. „Това е само една от възможните мерки. Надявам се в дебата по предложението да помислим и за още”, добави Бъчварова. За нея е очевидно, че трябва да се повиши строгостта на мерките срещу причинителите на катастрофи и нарушителите по пътищата, макар границата между правата и справедливите наказания да не е ясно очертана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право