Бежанският поток към Европа нараснал двойно за 2 години

Потокът от бежанци към страните от Европа е нараснал двойно между 2012 и 2014 г. Това стана ясно от приключилата в четвъртък в Будапеща кръгла маса, организирана от Международния инстиутит за сигурност и сътрудничество (МИСС) със съдействието на Министерството на вътрешните работи в Унгария. Във форума участва и бившият вътрешен министър Румен Петков, който е председател на Общото събрание на МИСС.

От 140 000 души през 2012 г. имигрантите в Европа през 2014 г. са се увеличили на 270 000, като 80% от тях вече са подали молба за статут на бежанец, което е с 47% повече от 2013 г. Данните съобщи бившият вътрешен министър на Словения Драгутин Мате. Според него невъзможността за адекватно и бързо справяне с проблема, липсата на конкретно правно-нормативно уреждане на престоя и свободното движение на имигрантите е предпоставка за различни криминални престъпления, за засилена тенденция на трафик на хора като печеливш бизнес, с произтичащите от това усложнения за всяка една държава.

Експертите по сигурността посочиха пряката връзка между увеличението на миграционния натиск към Европа и създаването на Ислямска държава. Общо бе мнението, че е нужна обща правна рамка за единни действия на правохранителните и правораздавателните органи в Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право