Шпигел: Русия спешно ще отпусне на Гърция заем за 3-5 млрд. евро

Във вторник Гърция и Русия ще подпишат енергийно споразумение, благодарение на което властите в Атина ще получат между и 3 и 5 милиарда евро. Сумата ще е под формата на аванс в рамките на продължаването на проекта "Турски поток" през гръцка територия към Централна Европа.

Това твърди германското издание "Шпигел", позовавайки се на свой източник от управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и цитирано от Дневник. "Това радикално ще промени ситуацията", допълва той по повод мъчителните преговори с кредиторите на Гърция в момент, когато те не са готови на повече компромиси, а страната събира последните пари в брой за пенсии и заплати.

Същото твърди в съботния си брой и гръцкото финансово издание "Агора". "Правителството се надява да получи от Кремъл средства, от които отчаяно се нуждае. В резултат преговорите с европейските партньори ще бъдат отложени за юни", допълва вестникът.

Русия иска да прекрати транзита на газ към Европа през Украйна, договорите за което изтичат пред 2019г. Това е и срокът, в който Москва разчита "Турски поток" да е построен и да заработи. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер предупреди преди няколко седмици ЕС да започва да изгражда насрещна инфраструктура, за да се вмести в този срок, а преди дни каза, че дори Европа да се забави руснаците ще строят газопровода до турско-гръцката граница и ще чакат там.

Плановете за енергийния аванс срещу приходи от транзита били обсъждани по време на посещението на Ципрас в Москва в началото на месеца, твърди още "Шпигел". След срещата му на 8 април с Владимир Путин президентът заяви, че Ципрас не е искал кредит, "но ако реализираме проекти, които ще носят приходи на Гърция, те може да помогнат на страната да погасява кредитите си".

В събота се събира за преговори технически екип от Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ, който да обсъди дали гърците са представили достатъчно убедителен план за реформи, който да удовлетвори кредиторите и те да отпуснат поредния транш от 7.2 млрд евро или поне част от него, за да не изпадне страната в несъстоятелност. Коментарите не са оптимистични и водещи финансови издания на Запад твърдят, че е все по-вероятно да няма споразумение за заседанието на финансовите министри от еврозоната на 24 април.

След тази дата Гърция трябва да плати на МВФ през май и юни три вноски за общо около 2.5 млрд. евро На 1 май трябва да се погасят 203 млн. евро, на 12 май - други 770 млн. евро, а през юни - още 1.6 млрд. евро.

Нова среща Путин-Ципрас може да има в началото на май, тъй като гръцкият премиер се очертава като единственият лидер на страна от ЕС, който ще присъства на военния парад в Москва за 9 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия