Овчаров: Токът ще поскъпне заради либерализацията

Цената на тока ще се увеличава и ще се изравни с европейските нива заради либерализацията на пазара. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Нова тв.

По думите му либерализацията е полезна, когато създава възможност за избор и конкуренция, а в момента в енергетиката не създаваме нито едното, нито другото.

“Цената и качеството на услугата, която предлагат всички ЕРП-та у нас, на практика е една и съща”, изтъкна ексминистърът.

“Сега ще имаме търговци, от които ще купуваме електроенергия. Тоест ще създаде още едно междинно звено. Каква беше ползата от топлинните счетоводители за софиянци, които въведохме преид повече от 10 години? Тогава бе въведено още едно допълнително звено, на което да плащаме”, попита реторично той.

„Иван Иванов и КЕВР сега са на изпит. От техните действия ще преценим дали Комисията наистина е станала независима”, коментира Овчаров.

Бившият министър не очаква драстични промени в цените от 1 януари: “Посоката обаче няма да бъде към намаление. Няма реална конкуренция”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.