Мирослав Боршош: Пътят на младите към културата минава през новите технологии

Стара оперета в сърцето на Париж, превърната в Център за дигитална култура “Гаете лирик” - любимо място на френските младежи и туристите. Средището е бивш център за сценични изкуства, който с помощта на държавата и частни предприемачи събира под един покрив дигитална култура във всичките й форми, съобщават от пресцентъра на НДК.

Тук има по нещо за всеки - електронни игри за три поколения, изложбени площи, зали за концерти, библиотечна част в типичен френски стил, магазини за рекламни продукти и произведения на изкуството, денонощни кафенета, IT-зали, оборудвани с I-Pad–и и лаптопи, цял етаж със симулатори за споделяне на различни електронни формати, футуристични подземия, превърнати в галерии за съвременно изкуство (изложбата “Оракула на дизайна”, която е подготвена от Националния център за пластични изкуства) и др.

“Трябва да има такова място и в България и НДК има амбицията да предостави такъв начин на живот на младите хора”, каза след посещението си в центъра директорът на НДК Мирослав Боршош и допълни “пътят на следващите поколения към културата минава през новите технологии”.

В рамките на опознавателната среща с авторите и с ръководителя на проекта Оскар Бардe, директорът на НДК договори подкрепа от френска страна за реализирането на огледален проект у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура