2151 свободни работни на трудовите борси

През първата половина на април 269 работодатели от различни браншове участваха в борсите, организирани от Агенцията по заетостта, съобщиха от Агенцията. Те са обявили 2151 свободни работни места на общо 20-те трудови борси.

От тях 7 са били специализирани - 5 насочени към младежите, една - към ромската общност, и една към неравностойните групи на пазара на труда. Останалите 13 са били общи. 2502 безработни лица са потърсили работа.

Специализираните младежки трудови борси са се състояли във Видин, Сливен, Разград, Велико Търново и Търговище, борсата, насочена към ромската общност - във Ветово, а тази за неравностойни групи на пазара на труда - в Каолиново.

На трудовите борси, предназначени за младежи, са били обявени общо 680 свободни работни места от различни браншове. На специализираната борса за неравностойни групи в Каолиново 8 работодатели са обявили 40 свободни работни места за длъжностите: заварчик, тракторист, водач селскостопански машини, животновъд, пастир, дояч, заготвител билки, работник в стопанство, счетоводител и др. 92 души с подходяща квалификация са посетили борсата.

16 са били обявените свободни работни места на специализирана трудова борса във Ветово. Тя е била насочена към ромската общност и на нея 191 безработни лица са потърсили работа. 6 са били работодателите от промишления бранш, шивашкото производство, както и от сферата на горското стопанство и комуналните дейности.

638 свободни работни места са били обявени на общите трудовите борси в градовете Айтос, Созопол, Руен и Карнобат. 45 работодатели, предимно от сферата на промишлеността и туризма, са участвали, като обявените позиции са за камериери, сервитьори, бармани, администратори в хотели, чистачи, готвачи, помощник-готвачи, пиколо, миячи, портиери, както и за оператори на режещи машини и такива в шевното производство, работници в консервната промишленост.

Работодателите от област Варна са били общо 22, основно от сферата на търговията, услугите, туризма, ресторантьорството и хотелиерството. Те са участвали в борсите в Каварна и Генерал Тошево. Там 357 безработни лица се бориха за 456 свободни работни места за камериерки, сервитьори, готвачи, помощник-готвачи, бармани, сладкари, администратори, пиколо, спасители, работници в производството на захарни изделия, хляб и закуски, шивачки, полевъди, механизатори и шофьори.

В Оряхово и Кула, област Монтана, са били обявени 99 свободни работни места за шлосери, заварчици, продавач-консултанти, работници в хлебопроизводството, общи работници в земеделието, залесители, работници в чистотата и озеленяването, охранители, шофьори и др. Търсещите работа хора са били 155, а работодателите - 29. До края на месеца ще има още 13 трудови борси в различни градове на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес