За 2015 има спад с 20-30% в тютюнопроизводството

За тази година, тъй като нямаме договори за изкупуване на продукцията, имаше проблем с изкупната кампания за реколта 2014 година, отбелязваме спад в производството на тютюн за 2015 години и то с между 20 и 30%. Това каза зам.-председателят на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков в интервю за Агенция „Фокус”.

„Доста сериозен спад, много хора се отказват и затова е наложително да се изготви стратегия за развитието на бранша”, коментира Кичуков. „Ето за пример една съседна Македония за 2013 година има реколта от 15 хиляди тона производство на ориенталски тютюн. За реколта 2014 година вече има 32 хиляди тона.

Виждате какво увеличение. Всичко е въпрос на организация на производството, на самите пазари, които трябва тепърва да разработваме”, добави още той. По думите му и тютюнопрозводителите, и фирмите имат вина за това, което се случва в България и за намалените заявки на ориенталския тютюн от страна на големите корпорации като „Филип Морис”, Бритиш-америкън табако”, „Империал табако”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини