Глоба за насип срещу наводнения в къмпинг

Инвеститор ще бъде глобен, защото изградил защитен насип срещу наводнения върху дюните в къмпинг "Китен", научи "Труд".

"Река Караагач придойде и заля всичко. На мястото, където сега е засипано, имаше каравани. Мъж и жена едва не станаха жертва на стихията. Бяха се качили на покрива на караваната си и оттам ги взеха с хеликоптер", разказа работник, който бе в къмпинг "Китен" вчера. Всички собственици изтеглили караваните си, които буквално плували във водата.

Инвеститорът Стамо Стамов обясни, че е струпал инертни материали, за да предотврати ново бедствие. Терените, върху които е насипът, са два общински имота и един на инвестиционния фонд на Стамов - "Фаворит".

Не е искано наше становище за засипването, а този път категорично става дума за сиви и облесени дюни според специализираната карта от 2014 г., съобщи вчера Таня Манолова, и.д. шеф на бургаската екоинспекция.

Екоинспекцията е издала предписание на община Приморско да предприеме действия по отстраняване на нарушението. Кметът Димитър Германов (ГЕРБ) обясни, че не знае дали става въпрос за дюни или не, но за подобно засипване трябва да бъде уведомявана общината. Глобата е между 5000 и 10 хил. лева.

Инвестиционен фонд "Фаворит" бе намесен в друг скандал с дюни и спря строежа на бунгала в съседния къмпинг "Юг" близо до "Корал". Въпреки че Стамов имаше разрешение за строеж на бунгала и земята е негова и в регулация, еколозите твърдят, че той незаконно е разрушил дюните.

Не е ясно дали става въпрос наистина за дюни, тъй като за строежа има ОВОС (макар и от 2004 г.) и всички необходими документи. РДНСК е спряла преди време строежа, но Върховният съд се е произнесъл в полза на инвеститора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес