На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след Великден

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след обилното Великденско пазаруване, съобщава Нова ТВ.

Купуваме повече, отколкото ядем и хвърляме годна храна. Не само по празници, и не само ние, българите, а цялата планета разхищава. Близо една трета от произведената в света храна въобще не достига до трапезата, просто защото е повече от необходимото.

Всеки българин разхищава на година близо 100 килограма напълно годни за консумация хранителни продукти.

За да стигне, трябва да остане. Това е добре изпитан подход както при домакинствата, така и в хранителните магазини.

От търговска верига признаха, че до 10% от празничните стоки остават непродадени след Великден и Коледа.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Не можем да си позволим да нямаме стока до последния момент, така че по-добре е да остане, отколкото да липсва нещо”, обяснява Никола Тосков, управител на магазин от голяма търговска верига.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Преоценяват се, за да можем да ги реализираме по-бързо, а след изтичане на срока на годност се изхвърлят”, обясни Никола Тосков.

Най-добрият вариант е обаче преди това да попаднат в Хранителната банка.

1 500 000 българи живеят под прага на бедността, а Хранителната банка се опитва да достигне до все повече от тях.

„За една календарна година спасяваме минимум 260 тона храна. Разбира се, това не е достатъчно на фона на онези 640 000 тона, които се разхищават на година у нас, но е едно добро начало”, заявява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

С дарените продукти всяка година хранителната банка успява да нахрани 22 000 българи в нужда.

От хранителната банка настояват дарителите да бъдат облекчени откъм ДДС, за да стига повече храна от витрините до хората в нужда, а не да попада на боклука

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.