Атракция на релси: БДЖ пуска парен локомотив между София и Банкя

Боян Паунов: Под 4% е предложението за увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли Предвижда се подмяна на 20 км топлопроводи за тази година

Млади автори срещу „чалга литературата“ Споделиха стихотворение за Христо Проданов в памет на Боян Петров

Ципрас: Нападателите на кмета на Солун не са недоволни граждани, а екстремисти

Учени изваяха най-малката нанокъщичка (СНИМКИ)

Спешни мерки за кризата с боклука в Кубрат Фирма пое временно сметосъбирането заради бедственото положение в общината

Народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев и общинският съветник Альоша Даков ще проведат приемна за граждани в София

Столична община сезира институциите да открият кой пусна дезинформацията за водата

Задържаният за блудство с малолетни деца в столично училище остава в ареста

Заев: Името “Република Илинденска Македония” отговаря на интересите на двете страни

Ужас: Фенове на ЦСКА и “Локо” (Пд) се биха на галавечер в Пловдив

Череши за 6 лева килото на магистралата край Благоевград

Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Птици и покъщнина изгоряха при пожар в Исперих

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след Великден

Снимка: Фейсбук

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след обилното Великденско пазаруване, съобщава Нова ТВ.

Купуваме повече, отколкото ядем и хвърляме годна храна. Не само по празници, и не само ние, българите, а цялата планета разхищава. Близо една трета от произведената в света храна въобще не достига до трапезата, просто защото е повече от необходимото.

Всеки българин разхищава на година близо 100 килограма напълно годни за консумация хранителни продукти.

За да стигне, трябва да остане. Това е добре изпитан подход както при домакинствата, така и в хранителните магазини.

От търговска верига признаха, че до 10% от празничните стоки остават непродадени след Великден и Коледа.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Не можем да си позволим да нямаме стока до последния момент, така че по-добре е да остане, отколкото да липсва нещо”, обяснява Никола Тосков, управител на магазин от голяма търговска верига.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Преоценяват се, за да можем да ги реализираме по-бързо, а след изтичане на срока на годност се изхвърлят”, обясни Никола Тосков.

Най-добрият вариант е обаче преди това да попаднат в Хранителната банка.

1 500 000 българи живеят под прага на бедността, а Хранителната банка се опитва да достигне до все повече от тях.

„За една календарна година спасяваме минимум 260 тона храна. Разбира се, това не е достатъчно на фона на онези 640 000 тона, които се разхищават на година у нас, но е едно добро начало”, заявява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

С дарените продукти всяка година хранителната банка успява да нахрани 22 000 българи в нужда.

От хранителната банка настояват дарителите да бъдат облекчени откъм ДДС, за да стига повече храна от витрините до хората в нужда, а не да попада на боклука

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.