На 25 септември 2018 да почерпят

Сузана, една арфа женска Като малка Клинчарова мечтае да стане пианистка

Тръмп: ООН започва бавно да реализира своя потенциал

Ураганен вятър мина през Сливен

Ограничение от 90 км в час по част от магистрала „Тракия” от днес

Путин пред Нетаняху: Не приемаме израелската версия за падането на руския Ил-20

Мевлют Чавушоглу: Средиземно море се превръща в гробище на отчаяни мигранти

Джон Болтън: Не искаме да сваляме режима в Иран, а да променим поведението му

Али Хаменей: Атентатът в Ахваз е финансиран от Саудитска Арабия и ОАЕ

Разследват теча от „златния кран“ в Карнобат Спестявани са над 1000 лв. от всеки 100 литра, изчисляват експерти

Отборът на емигрантите във „Фермата“ се пропуква

Разбиха банда от ало мафията, взела от пенсионерки над 40 000 лева 17-годишен куриер на мошениците арестуван с плячка от 500 лева и 400 евро

КАТ продължава да лъже за жертвите на пътя

Всяка десета фирма търси персонал 3% от компаниите ще съкращават хора

Премиерът Борисов: България и службите й са ценени много в борбата с наркоразпространението (ВИДЕО)

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след Великден

Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след обилното Великденско пазаруване, съобщава Нова ТВ.

Купуваме повече, отколкото ядем и хвърляме годна храна. Не само по празници, и не само ние, българите, а цялата планета разхищава. Близо една трета от произведената в света храна въобще не достига до трапезата, просто защото е повече от необходимото.

Всеки българин разхищава на година близо 100 килограма напълно годни за консумация хранителни продукти.

За да стигне, трябва да остане. Това е добре изпитан подход както при домакинствата, така и в хранителните магазини.

От търговска верига признаха, че до 10% от празничните стоки остават непродадени след Великден и Коледа.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Не можем да си позволим да нямаме стока до последния момент, така че по-добре е да остане, отколкото да липсва нещо”, обяснява Никола Тосков, управител на магазин от голяма търговска верига.

Така седмица след Великден, на ход са големите следпразнични намаления, които могат да достигнат до 50%.

„Преоценяват се, за да можем да ги реализираме по-бързо, а след изтичане на срока на годност се изхвърлят”, обясни Никола Тосков.

Най-добрият вариант е обаче преди това да попаднат в Хранителната банка.

1 500 000 българи живеят под прага на бедността, а Хранителната банка се опитва да достигне до все повече от тях.

„За една календарна година спасяваме минимум 260 тона храна. Разбира се, това не е достатъчно на фона на онези 640 000 тона, които се разхищават на година у нас, но е едно добро начало”, заявява Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

С дарените продукти всяка година хранителната банка успява да нахрани 22 000 българи в нужда.

От хранителната банка настояват дарителите да бъдат облекчени откъм ДДС, за да стига повече храна от витрините до хората в нужда, а не да попада на боклука

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.