На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива на места

Речните нива в страната незначително се изменят, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) до обяд днес все още на места, главно в източната половина на страната, ще има валежи. И там постепенно ще спират, съобщава Фокус.

Очакваните сумарни количества са от 1 – 3 до 10 – 15 л/кв.м., на отделни места в югоизточните райони и малко повече. В понеделник на отделни места главно в Северна България ще превали слаб дъжд 1 – 5 л/кв.м. Във вторник превалявания ще има на повече места. Количества 1 – 5 л/кв.м. През миналото денонощие речните нива в цялата страна са се изменяли незначително или са се задържали. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: Понижения на речните нива са регистрирани в почти всички поречия: Искър с до – 5 см, Вит с до – 2 см Янтра с до – 3. Отчетените повишения във водосборите на наблюдаваните реки са с до +4 см.

Черноморски басейн: Понижение или задържане на речните нива са регистрирани повечето наблюдавани реки.

Източнобеломорския басейн: Отчетени са повишения на речните нива в горните течения на реките в поречията: Тунджа с до + 11 см, Марица с до + 4 см и Арда с до + 7см.

Западнобеломорски басейн: Речните нива на наблюдаваните реки са се повишили или задържали, по-съществени повишения са отчетени в горните течения на реките в поречията Места и Струма съответно с до + 12 и с до + 8см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места.

Дунавски басейн: Краткотрайни повишения са възможни в горните и средни течения на реките Лом, Огоста, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки.

Черноморски басейн: Очакват се краткотрайни повишения в горните и средни течения на реките Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн:

река Тунджа – възможни са по-съществени, краткотрайни повишения на нивата в средното и долното течение на реката, както и притоците й след яз. „Жребчево“.

река Марица – възможни са краткотрайни повишения във водосбора на реката след Пловдив.

река Арда – възможни са незначителни, краткотрайни повишения на речните нива в средното течение на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица:

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа:

Нивото на река Тунджа при Ямбол продължава плавно да се понижава, като по прогноза през следващите дни ще падне под жълтия праг (предупреждение). При Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), по прогноза се очаква на днес да се понижи и да спадне под оранжевия праг (риск за тревога), като се очаква да остане непосредствено под него.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на река Арда водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Поради снеготопенето и прогнозираните валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения в поречията на реките Места и Струма. ОсобеновВнимание за водосбора на р. Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.