Ченалова: Отстраниха ме заради два протокола по Октопод, не съм взимала подкуп

След като бе освободена от съда срещу парична гаранция от 8000 лева, съдия Румяна Ченалова изложи собствената си позиция по обявяването й за общодържавно издирване, ареста и делото срещу нея в студиото на Нова телевизия. Заедно с нейния адвокат и брат Станимир Ченалов тя поиска право на защита.

„Опитвам се да намеря отговорите за случващото се с мен. Възможно е към моят арест да има отношение и факта, че бях съдия по делото „Октопод” с подсъдим Алексей Петров. Веднага след като това стана, срещу мен бе заведено дело в Македония по казус от моята практика като адвокат”, каза съдия Ченалова.

Тя съобщи, че е била отстранена от делото „Октопод”заради два протокола от делото, които не са били приложени в срок.

По законосъобразен начин аз се опитвах да докажа, че срещу мен се извършват действия, които най-малкото са незаконосъобразни. Но тъй като аз шепнех това, нямам отговор на тези сигнали. Те са вече два. Аз не съм спряла да се боря, за да мога по някакъв начин да докажа своята правота, да представя своите доказателства.

Няма обвинение за подкуп срещу Ченалова, каза адвокатът й, който е и нейн брат. Това е един съдия, той взима тази сума. Какво ще се случи?, попита адвокатът и посочи, че всяко решение на съда подлежи на обжалване. Като брат и като адвокат смятам, че са абсолютно неверни, посочи той.

Не може без да има доказателства на базата на някакви твърдения на едно лица и да се хвръли такава кал по един съдия, каза Ченалова.

Не може да обвиниш български съдия, българския съд, правосъдната система, заяви Ченалова за обвиненията на френския посланик. В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати са запазили своята човечност и достойството си. Хора, които работят там в невероятно мизерни условия, но се държаха добре с всички.

"Вероятно съм навредила на някого, но поредицата от дисциплинарни производства в повечето случаи са абсурдни", уточни съдията. Според нея, работата й е отделена в отделен пункт в доклада за цялостната работа на Софийски градски съд. "Чух позицията на Сотир Цацаров за работата на прокурорите, но срещу това застана думата на съдия от съда, който определи работата на прокуратурата като "не толкова добра", посочи Ченалова.

Според нея, прокуратурата е застанала срещу българския съд, което може да се приеме и като война. Ченалова отрече да е ходила на яхтата на българския бизнесмен Ангел Божилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини