Днес закриват ски сезона в Банско и Пампорово

Днес закриват ски сезона в два от зимните курорти. Банско и Пампорово изпращат зимата със все още заснежени писти и с равносметка за един силен сезон.

Днес е последният ден, в който всички писти в Банско ще работят. Сезонът беше удължен с една седмица заради подходящото време за ски. Туристическият бизнес определя изминалия сезон като стабилен.

Във всичките ни курорти осезаемо се усети липсата на руски туристи, за сметка на това турският пазарен дял бележи ръст.

В Банско закриват сезона удовлетворени.

„Много сме доволни от провеждането на Световната купа по ски. Така че бихме желали този сезон да се повтаря и в бъдеще такъв сезон”, коментира Иван Обрейков, изпълнителен директор на „ Юлен АД”.

Сняг на пистите не липсваше благодарение на природата и оръдията за изкуствен сняг, които работиха на пълни обороти. През този сезон големите хотели разчитаха на групови посещения и намалиха цените, което доведе до по- слабо търсене на семейни хотели за зимна ваканция. Осезаема беше и липсата на руски туристи.
„Бяха повечето от балканските страни, като се засилиха румънци, сърби, македонци и имахме голям ръст на турски туристи”, каза и Янка Рахова, която е собственик на хотел.

Последният ски уикенд беше предпочетен основно от семейства с деца. Ръст на туристи от 8% отчете в края на ски сезона Пампорово.

„За нас това беше изключително успешен сезон в предвид трудните обстоятелства, в които се намира държавата и въобще цялата европейска икономика, трудностите в туризма като цяло”, похвали се и изпълнителният директор на „Пампорово" АД Мариян Беляков.

Тъй като руските туристи не са основен пазарен дял в Пампорово, тяхната липса не се е отразила значително. И тук турските скиори са се увеличи тази година. Пампорово е предпочитан семеен курорт и за българите.

„Спрямо другите курорти, като че ли този е най-удобен за децата. Пистите са по-полегати и има голям избор”, обясни Любица Чобанова от Габрово.

Днес лифтовете возиха любителите на белите спортове на символична цена за закриването на зимния сезон.

И докато Банско и Пампорово изпращат туристите, любителите на ските могат да се възползват от още една седмица на пистите, осигурена им от Боровец, където сезонът се закрива следващата неделя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони