Христо Иванов е против самоцелно освобождаване на членове на ВСС

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите, заяви Иванов пред БНР.

"Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говориме за съдържателните промени в конституцията, които трябва да направиме, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза", каза Иванов.

"Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в конституцията, да осигуриме едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокуса на нашите усилия", добави министърът.

Христо Иванов каза още, че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това не е на министъра, а на депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини