РИОСВ в Русе няма да реагира на мъртви птици

РИОСВ в Русе няма да реагира на сигнали за мъртви екземпляри от животински видове, съобщиха от екоинспекцията. Тя се позовава на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), според който може да се разпорежда само със защитени видове. Ако не са мъртви или в безпомощно състояние, животните се пускат на свобода. РИОСВ се грижи за тях да ги изпрати за лечение, да ги предостави на спасителен център или да останат на място.

След с случая с 21 умрели пеликани от птичи грип в резервата Сребърна, откритите заразени птици или животни ще се оставят на място и ще се алармират Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). От РИОСВ предупреждават, че те не трябва да се пипат, независимо от състоянието им.

От екоинспекцията вече ограничиха посещенията в защитена местност "Пеликаните" край Сребърна. Издадените 2 заповеди на директора Лиляна Атанасова засягат бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, използваната туристическа инфраструктура и любителския риболов.
Забраната е, докато отпадне опасността от болестта. Охраната на резервата ще глобява нарушителите. В момента обстановката в резервата е спокойна, уточниха от РИОСВ. В колонията на къдроглавия пеликан гнездят 45 двойки. Все още е трудно да се определи колко са новоизлюпените птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини