В един и същи ден: АБВ избира лидер, БСП - кметове

БСП няма да остане длъжна на бившите си другари от АБВ - в деня, в който членовете на младата партия се очаква да преизберат Георги Първанов за лидер, столетницата ще даде началото на кастинги за кандидати за червени кметове. В събота, когато в офисите на АБВ и по интернет ще се проведе вътрешнопратийно гласуване за председател на формацията, се очаква пленумът на БСП да даде възможност на партийните организации да правят вътрешнопартийни избори за кандидати за местната власт на изборите през есента.

В надпреварата за лидер на АБВ срещу Георги Първанов ще се изправят председателят на общинската организация на партията в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Очакванията са бившият държавен глава да бъде преизбран на партийния пост, от който хвърли оставка, след като депутатите му го бламираха и подкрепиха новия държавен дълг от 16 млрд. лв. Самият Първанов призова в гласуването за лидер да се включат не само членовете на АБВ, но и симпатизанти. Такава процедура обаче не е разписана в партийния устав. По данни от централата към края на януари членовете на формацията на бившия президент са 11 000.

Вътрешнопартийните избори за кандидати за кметове, които “Позитано” 20 планира да даде като възможност на местните организации, едва ли ще се правят по електронен път, коментира социалист. Чрез тях обаче кандидатът за съответната община ще бъде избран не само от ръководството на местната организация, но и от всички активисти. По устав “Позитано” 20 утвърждава хората, които ще пусне в надпреварата за местната власт в големите градове.

БСП ще издига за нов мандат само кметове, които нямат корпоративни зависимости, категорично е ръководството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини