72 фирми се отказаха от колбасите “Стара планина”

72 колбасарски фирми са се отказали да произвеждат колбаси по стандарта “Стара планина” от 2010 г. до сега. Тази година само 15 компании ще произвеждат по този стандарт, става ясно от данни на Асоциацията на месопреработвателите в България за фирмите, заплатили такса да ползват логото “Стара планина”.

За сравнение, през 2010 г., когато стандартът бе въведен, 87 фирми започнаха да произвеждат по него. Спадът е 82,7 на сто.

Месеци след като бившият аграрен министър Мирослав Найденов въведе стандарта, Агенцията по храните набеди четири фирми, че влагат соя в колбасите “Стара планина”. Те трябва да са само от месо. Фирмите обаче направиха лабораторни изследвания в Германия, които показаха, че соята е под 0,00001%. Тогава министерството на земеделието призна, че не разполага с лаборатория, която да мери такива количества соя.

Потребителите се разколебаха, а за да се произвеждат все пак такива продукти, училищата и детските градини бяха задължени да хранят децата само с месо и колбаси по стандарт “Стара планина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес