Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Калфин предлага шефът да влиза в затвора, ако загине работник без договор

Нови, по-тежки наказания за работодатели, които не сключват трудови договори с работниците. Експерти от министерствата на труда и на правосъдието готвят промени в Наказателния кодекс, според които ако работник, който няма договор, загине по време на работа, наелият го влиза в затвора. Това съобщи пред bTV вицепремиерът Ивайло Калфин. Предложението идва дни, след като при срутване на хотел край Варна смъртта си намериха четирима работници без договор. “Това е престъпление, което трябва да бъде наказвано тежко”, заяви той.

Социалният министър изрази надежда, че БСП и ДПС ще подкрепят промените в пенсионната система, подготвяни от неговото ведомство, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. “Ако е честна, част от опозицията ще намери в законопроекта 90% от своите предложения”, каза Калфин. Той припомни, че основа за законопроекта е докладът на експертния съвет, работил през последните няколко години, включително по времето, когато министър на труда беше Хасан Адемов (ДПС), а голяма част от предложенията на БСП също могат да бъдат открити в документа.

Министърът, който е предсатвител на АБВ в кабинета, изрази убеденост, че подкрепящите управлението парламентарни групи също ще го подкрепят. По повод критиките от страна на работодателски съюзи коментира, че “няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи” и призова даващите съвети да обявят и как лично са готови да участват в подобряването на системата.

В коментар за предстоящия избор на председател на АБВ, Калфин посочи, че ще гласува за Георги Първанов.

Относно предвижданото увеличение на пенсиите, той заяви, че първо трябва да се освободи ресурс и после ще се увеличат пенсиите. Въпреки неодобрението на работодателите, осигуровките ще бъдат увеличени, категоричен е Калфин. “Ако не се промени нищо, няма как да има по-висока пенсия”, допълни той. И уточни, че когато неговото поколение тръгне да се пенсионира през 2029 г. пенсията би трябвало да е 1300 лева.

Вицепремиерът бе категоричен, че ще има определена възраст за пенсиониране на служителите в силовия сектор. “Въвеждаме минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни, също като на миньорите. Да се въведе тази възраст, но и да могат 18-те години стаж да ползват, даже и да не са на служба. Да има отделен фонд за ранните пенсии, който ще се управлява от Националния осигурителен институт /НОИ/, но да се види, че те са достатъчно добре осигурени”, каза Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете