Снимки от село Шъдзъ в Чусиун автономния район на Китай-там живее националност И

Село Шъдзъ се намира на над 2400 м надморска височина. Основен поминък на хората тук е земедлието. Селото е характерно са терасовидните ниви, а една от културите, които се отглеждат, е ямсът - кореноплодно растение с редица ползи за здравето.

В село Шъдзъ не използват съвременни технологии за обработването на земята и събирането на реколтата. Житото се жъне със сърп.

Провинция Юннан се намира в Югозападната част на Китай, която граничи с Виетнам, Лаос и Мианмар. Релефът тук е предимно планински, а климатът тропически. Освен красивата си природа провинция Юннан е известна и с многообразието от етнически групи, които живеят тук. Една от тях е народност И. Тя е шестата най-голяма етническа група в Китай, чиито представители според статистикитеса около 8 млн. в страната. Освен Юннан те населяват и провинциите Съчуан, Гуейджоу, както и съседните Лаос, Мианмар, Тайланд и други държави в Югоизточна Азия.

Днешните потомци на народност И все още пазят традициите на своите прадеди, пише bulgarian.cri.cn.

Някога техентотем бил тигърът, а в миналото ги наричали „Лоло", което в превод означава "тигър и дракон". Изборът на тези две силни и безстрашни животни едва ли е бил случаен, защото в суровите планински условия биха оцелели единствено смелите и издържливите.

Традиционните костюми на националност И са извезани с различни мотиви, като всеки от тях носи някакъв скрит смисъл. Някога всяка девойка притежавала над 300 комплекта от тях, затова всеки ден се обличала в различна носия. Днес тези красиви и пъстри традиционни дрехи все още са част от гардероба на представителите на И, но те ги обличат само на празници или по специални поводи.

Хората от И са известни и със своето гостоприемство и сърдечност. Те винаги посрещат гостите си с чаша от местната оризова ракия. Тук на шега казват, че ако на госта му хареса ракията той може да изпие само една чаша, но ако не му хареса трябва да изпие три.

Друга популярна и задължителна напитка за народност И е „печеният чай"(??). Някога всяка девойка била длъжна да усвои тънкостите за приготвянето на този чай, защото никой нямало да я поиска за жена. Първо чаените листа се слагат в глинен съд на огъня и се изчаква те да пожълтеят. Едва след това се заливат с вода. Така полученият чай е леко горчив на вкус, но една чашка от него е достатъчна, за да ободри и тонизира огранизма.

Тъй като живеели в труднодостъпните и отдалечени планински райони, представителите на народност И били принудени да търсят начини сами да се справят с болестите. Така те създали своя собствена традиционна медицина. В много отношения тя се доближава до традиционната китайска медицина, но има и свои особености. Например, ако при лекаря доведат болно дете, той първо извършва специален ритуал, с който гони лошите духове, и след това предписва необходимите билки.

Днес в Чусиун автономния окръг на националност И съществува болница, където лекуват пациентите с методите на тази древна медицина. Там разработват и билкови лекарства, които се твърди, че помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, както и в борбата с рака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят