Staropramen Granat – Рубинът на чешката пивоварна традиция

Новото пиво на пражка бира №1 в света е с рубинено-червен цвят и плътен премиум вкус

От тази пролет Staropramen предлага ново попълнение от своето портфолио с продукти на българския пазар. Granat е рубинено-червена бира, която се произвежда по автентична рецепта от далечната 1884-та година.

Историята за рубиненото пиво датира още от края на 19 век. Тогавашният майстор-пивовар в Смихов, сърцето на Златна Прага, бил заинтригуван от появата и нарастващата популярност на вносни полутъмни бири от Бавария, поради което решил да експериментира. Започнал да смесва разнообразие от малцове и когато напълнили първата чаша от пивото, някой внезапно възкликнал „Това е Garnet!”. От латински език тази дума се превежда „рубинен“, а оттам бирата получила и чешкото си название Granat, останало нарицателно за този тип бири и до днес.

Рецептата на червения Staropramen включва бленд от три специални малца. Два от тези малцове се произвеждат в Чехия. Рубиненият цвят на пивото се получава именно от микса между тъмен карамел малц и светъл малц. Поради това Granat носи със себе си силен подчертано малцов вкус, какъвто не срещаме много често на нашия пазар, където горчивият хмел е преобладаващ за сметка на ароматичните сортове. Подходът при класическата Staropramen светла бира е точно обратния – използва се предимно ароматен хмел. Маята пък е същата, която се използва за производството на Granat по целия свят.

Рецептата, историята, вкуса и аромата поставят рубиненото пиво на много високо ниво. С новото си предложение Staropramen успява да достигне ценителите и познавачите и да им предложи правилния избор за качествена премиална бира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес