101 причини да си купите тази книга

В списъка на „Златни детски книги” под № 73 влиза още едно безценно заглавие – „101 далматинци” от Доуди Смит.

Писателката е родена през 1896 г. в Манчестър. Рожденото й име е Дороти Гладис Смит. Като млада постъпва в театрална школа, после играе в спектакли. Тъй като все по-трудно намира работа, тя се залавя да пише пиеси. Първият си роман „Моят замък” Доуди пише в САЩ през 1949 г. Но известна я прави детската й книга „101 далматинци” (1956), която филмовата компания „Уолт Дисни” адаптира за голям екран. Издава няколко автобиографии, първата от които е Look Back with Love: a Manchester Childhood (1974). Умира на 94-годишна възраст.
„101 далматинци” е класически роман, посветен на една от любимите породи кучета на Доуди – далматинец.
Злобара Де Мон решава да си направи палто от кожите на малките далматинци, което да подхожда на нейната черно-бяла коса, но попада на грижовните родители Понго и Мисис и техните добри питомци – мистър и мисис Душкинг. След много премеждия те успяват да я победят и да освободят цели 99 малки далматинчета.
Показани са чудесните взаимоотношения между двете млади двойки – Душкинг, от една страна, и Понго и Мисис, от друга. Чувствата и преживяванията на двете двойки често са напълно еднакви, вероятно защото са едно задружно семейство.
Загатната е идеята, че не хората притежават кучетата, а точно обратното – кучетата – хората. Това води до редица комични ситуации. В книгата има много забавни моменти, които ще разсмеят всеки от сърце.
Въпреки голямата беда, която спохожда сплотеното семейство, то успява със задружни усилия да победи злото в лицето на Злобара. Така романът утвърждава вечното правило, че доброто побеждава злото.
Компанията „Уолт Дисни” прави адаптация по романа и на 25 януари 1961 г. е премиерата на анимационния филм. Той се превръща в десетия най-успешен филм за 1961 г. и в един от най-популярните филми на десетилетието.
В годините след това се появяват още четири анимационни адаптации – през 1969 г., през 1979 г., през 1985 г. и през 1991 г.
Години по-късно е заснета и игрална версия на филма, в която ролята на Злобара (Крюела) е изиграна от Глен Клоуз.

„101 далматинци”, *Златни детски книги*, № 73, 192 с., цена: 11.99 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура